Postoje dva načina da izgubite težinu – ili da smanjite unos energije, ili da povećate potrošnju energije. Pošto hipotiroidizam – čak i nakon lečenja – može smanjiti potrošnju energije,  pacijenti su naravno u potrazi za opcijama kako da bezbedno ubrzaju metabolizam.

Ekstrakt zelenog čaja značajno povećava potrošnju energije (ubrzava metabolizam), i  ima značajan uticaj na sagorevanje masti. Za neke od efekata se prvobitno pretpostavljalo da se su rezultat kofeina koji se nalazi u zelenom čaju. Međutim, istraživači su otkrili da čaj zaista ima svojstva koja prevazilaze dejstvo kofeina u potrošnji energije. Zaključak istraživanja je bio da interakcija aktivnih sastojaka zelenog čaja ubrzava metabolizami i sagorevanje masti.

Istraživači ukazuju da se zeleni čak može koristiti u kontroli telesne težine. Zeleni čaj u toku 24 sata povećava potrošnju energije 4 %, a termogenezu (sagorevanje kalorija) povećava  sa 8-10% na 35-43%.

Oni koji imaju oboljenja štitne žlezde nisu imali nikakve neželjene efekte, i nisu primećene velike razlike u srčanom ritmu kao posledica konzumiranja zelenog čaja. U tome se zeleni čaj razlikuje od nekih lekova za gojaznost i biljnih proizvoda koji mogu da podignu puls i krvni pritisak, i mnogima se ne preporučuju, posebno onima sa oboljenjima štitne žlezde, koji su posebno osetljivi na stimulanse.

Ako ste odlučili da koristite zeleni čaj kako biste smršali, koji je najbolji način za to?

Jedan od načina je da se izabere ugledni brend organskog zelenog čaja u prodavnici zdrave hrane, i da se počne sa jednom šolju čaja svakog dana. Takođe možete da uzimate ekstrakt zelenog čaja, u vidu dodatka ishrani.

Za maksimalno dejstvo  zeleni čaj treba piti uz obroke.

Zeleni čaj se preporučuje onima koji imaju oboljenja štitne žlezde jer ubrzava metabolizam, i tako podstiče mršavljenje a ne stimuliše preterano štitnu žlezdu.

NAPOMENA: Da li je zeleni čaj opasan za štitnjaču?

Pošto čajevi sadrže fluorid, čiji prekomerni unos negativno utiče na štitnu žlezdu, a i na druge zdravstvene probleme, treba dobro razmisliti pre nego što se donese odluka o konzumiranju zelenog čaja.