Zašto su infekcije uha toliko uobičajene?

Infekcije uha se češće javljaju u dečijem dobu i njihova učestalost ne bi trebala da iznenadi roditelje.

Prehlade su kod dece često praćene infekcijom uha. Glavni razlozi za to su još nezreli imuni sistem kod dece i još uvek smanjena sposobnost drenaže uha, u odnosu na odrasle.

Plivačko uho

Infekcija spoljašnjeg uha naziva se plivačkim uhom. Do nje dolazi kada je uho izloženo vodi dovoljno dugo da se bakterije u njemu razmnožavaju, u uslovima vlažne sredine pogodnim za to. Međutim, i kada uho nije bilo izloženo vodi, ogrebotina nastala pri čišćenju uha ili na neki drugi način takođe može uzrokovati problem.

Obratite pažnju da li vaše dete ima povećanu osetljivost uha na dodir ili svrab u predelu uha. Ove tegobe se obično leče jednostavno- kapima za uši i održavanje uha suvim.

Dijagnostika upale uha

Jedini način da se uverite da vaše dete pati od infekcije uha jeste da posetite lekara specijalistu, koji će otoskopom pregledati unutrašnjost uha i konstatovati upalu. Eustahijeva tuba je kanal koji povezuje srednje uho i grlo. Prehlada, grip i alergije mogu dovesti do iritacije Eustahijeve tube i izazvati njeno oticanje.

Tečnost u uhu

Ukoliko je Eustahijeva tuba blokirana, tečnost se zadržava u srednjem uhu deteta. Ovo predstavlja pogodno tlo za razmnožavanje bakterija i virusa, koji dovode do infekcije. Prisustvo tečnosti u srednjem uhu se takođe konstatuje pregledom pomoću otoskopa.

Pucanje bubne opne

Ukoliko se u srednjem uhu nalazi suviše zadržane tečnosti ili je pritisak u njemu znatno povećan, bubna opna može da pukne. Kada se to dogodi, primećuje se žuta, braon ili bela tečnost koja napušta uho. Iako ovo možda zvuči zastrašujuće, nema razloga za zabrinutost. Bubna opna obično sama zaceli u roku od nekoliko nedelja. Osim ukoliko se pucanje bubne opne ne dešava često, to ne bi trebalo da ostavi posledice na sluh deteta.

Ono što je pozitivno, a proističe iz pucanja bubne opne jeste da se tečnost na taj način oslobađa iz uha i pritisak u njemu se smanjuje, što dovodi do iznenadnog prestanka bola, što predstavlja veliko olakšanje za dete.

Simptomi infekcije uha

Glavni upozoravajući znak ušne infekcije jeste oštar bol. Detetu može biti posebno neugodno u ležećem položaju, pa će to dovesti do problema pri spavanju. Pored toga, mogu se javiti  i problemi sa sluhom, groznica, curenje tečnosti iz ušiju, vrtoglavica, začepljenje nosa.

Simptomi infekcije uha kod beba

Kod beba i dece koja su suviše mlada da bi bila u stanju da verbalizuju bol, infekcija uha može teže biti otkrivena. Tada dete obično dodiruje uho, mrzovoljno je, ima problema sa spavanjem, ne jede dobro.

Bebe tada obično odbijaju flašicu jer sisanje povećava pritisak u ušima, a to izaziva bol pri gutanju.

Kućna nega infekcije uha

Dok se imuni sistem bori protiv infekcije, postoji nekoliko načina da umanjite detetu tegobe. Primenite topli oblog na spoljašnjost uha i to će delovati umirujuće na dete. Kapi za uši mogu biti brzo rešenje, ali pre njihove upotrebe obavezno se konsultujte sa lekarom. Lekovi koji se mogu kupiti bez recepta, kao što su ibuprofen i acetaminofen, takođe su opcija.

Deci nikako ne treba davati aspirin!

Antibiotici i ušne infekcije

Infekcije uha često prođu same od sebe. Zato nemojte biti iznenađeni ako pedijatar predloži “čekaj i vidi” pristup. Što se antibiotici češće koriste, postaju manje efikasni, jer na taj način bakterije ostvaruju rezistenciju na njih. Takođe, infekcija uha može biti uzrokovana virusom, a antibiotici na njih ne deluju, tako da je njihova upotreba tada bez efekta.

Dakle, antibiotici mogu biti od pomoći, ali prepustite lekaru odluku kada je najbolje vreme da se upotrebe.

Krajnici kao uzrok upale uha

Ponekad krajnici deteta toliko oteknu da izvrše pritisak na Eustahijevu tubu, koja povezuje srednje uho sa grlom, što dovodi do infekcije. Ukoliko se ovo često dešava, možda će biti indikovano odstranjenje krajnika.