Nekoliko sati nakon porodjaja dolazi do stvaranja, a ubrzo potom i lucenja kolostruma, zuckaste, gusce tecnosti bogate antitelima i veoma dragocene za bebu. Dojke postaju napete, teske, bolne, a ponekad i crvene, i javlja se osecaj peckanja na podrucju oko bradavica ( areole). Tada nastupa panika kod novopecenih majki! Potrebno je dobro voditi brigu o dojkama, ( poceti sa masazom, izmlazanjem, toaletom), o svom malom cedu koje treba smiriti, presvuci, nahraniti… Sve bi to islo glatko da mame uglavnom u tim trenucima nisu prepustene same sebi ( cast izuzecima), i da je teorijsko znanje, kojim su se prethodno potkovale, ujedno i prakticno!

No, za sve postoji resenje. A to je prvenstveno vera u samu sebe, oslanjanje na samu sebe i upornost! To konkretno znaci:

– odmah po nadolazenju kolostruma poceti sa masazom napetih dojki. Jedna saka ce biti baza, a drugom, sa cetiri prsta( sem palca), kruznim pokretima masirati dojku u koncentricnim krugovima od spolja pa sve do bradavice. Ponoviti nekoliko puta. Kad se dojka zagreje, lakse ce se cediti mleko. Takodje jako dobra stvar je pre svega toga oprati dojke tolom vodom ili drzati tople obloge na njima( npr. topla pelena), ili, za vreme tusiranja izvoditi iste pokrete masaze.

– izmlazati se nakon masaze. Saku ruke koja izmlaza( uglavnom desne) postaviti tako da se 2,3,4 i 5. prst nalaze ispod, a palac iznad bradavice, tako da zahvate areolu( tamniji krug oko bradavice) i pritiskati ka unutra da se cedi mleko. Na pocetku ce kolostrum tesko da izlazi, sto zbog male kolicine, svoje vece gustine, to i zbog nejakog stiskanja pri cedjenju. Zato je dobro zamoliti sestru u porodilistu da makar pokaze kojom jacinom ima smisla to raditi. Jako neprijatan pecuci bol. Ali je uteha sto je svakim danom slabiji…Izmlazati se u sterilnu bocicu za mleko, ako ce beba to posle da popije, ili u pelenu, ako je svrha samo olaksanje u dojkama.

– toaleta dojki. Pre svake masaze i cedjenja ili dojenja dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom i posusiti. Dojke oprati toplom vodom i dobro osusiti. Nakon svega dobro je premazati bradavice svojim mlekom i osusiti ih na sobnoj temperaturi.

Idealno bi bilo da prvi podoj bude nekoliko sati posle porodjaja, dok se zena malo odmori, odspava, okupa. Potrebno je namestiti se u udoban polozaj, lezeci na boku ili, ako je bio carski rez, u polusedeci polozaj. Bebu namestiti na bok, prema majci, tako da joj glava bude u istoj ravni sa grudnim kosem, sa glavom na maminom laktu na pocetku, kasnije ne mora. Neka na bradavici ostane malo mleka da to bude stimulans za bebu. Uhvati se bradavica tako sto se postavi kaziprst dole, a palac gore na areolu, zatim se drazi bebina gornja usna. Kad beba jako otvori usta, gurnemo joj bradavicu i veci deo areole u usta. Beba mora uhvatiti i taj siri predeo oko bradavice jer ce samo tako uspesno da sisa, jer se bas tu, ispod, nalazi rezervoar mleka koji ce da prazni. Majka treba da se opusti koliko god moze…

Prvi podoj bi trebao da protekne uz pomoc pedijatrijske sestre, po 3 do 5 minuta na svakoj dojci. Sledeci podoj poceti sa onom dojkom sa kojom je prosli put zavrsen. Nakon podoja sledi toaleta dojki. Dobro je odmah poceti negovati bradavice lanolinom, namazati posle svakog podoja. On ih stiti od isusivanja i pucanja.

Baby friendly program znaci da su bebe zajedno sa majkama u sobi, krevetic pored kreveta, da se uglavnom sama majka brine za bebu, da beba sisa na zahtev( kad place, a

pri tom je cista  i suva).

Prvi podoji cesto budu neuspesni u pogledu ishrane, ali ne treba se nervirati jer njihov znacaj je prvenstveno u gradjenju neraskidive emotivne veze izmedju majke i deteta i podsticanju lucenja kljucnih hormona za dalje dojenje!!!