Strije  su tanka, uzana udubljenja ili kanali, ili tanke linije ili snop linija, posebno ako su više njih paralelne ili blizu jedna druge.
Strije predstavljaju oblik ožiljaka na koži. Njih izaziva cepanje dermisa, i tokom vremena se mogu smanjiti, ali ne i nestati u potpunosti.
Strije su često rezultat brzog istezanje kože, npr. zbog brzog rasta (uobičajeno u pubertetu) ili telesne tezine (npr. trudnoća, izgradnja mišića, ili brzo gojenje) ili u nekim slučajevima, sila koja rasteže kožu i prevazilazi elastičnost dermisa.  Na nastanak strija mogu uticati hormonalne promene u pubertetu, trudnoći, izgradnji mišića, terapije zamene hormona za transseksualce, itd.
Simptomi
Strije se prvo pojavljuju kao crvene ili ljubičaste linije, ali imaju tendenciju da postepeno blede u svetliju nijansu.
Strije se javljaju u dermisu, elastičnom srednjem sloju koji pomaže koži da zadrži svoj oblik. Strije se neće formirati dokle god postoji podrška unutar dermisa.
Strije se mogu pojaviti bilo gde na telu, ali je najverovatnije da će se pojaviti na mestima gde se ćuvaju veće količine masti. Najčešće nastaju na stomaku (naročito  na donjem stomaku), grudima, nadlakticama, ispod pazuha, na leđima, butinama, kukovima i zadnjici. One ne predstavljaju zdravstveni rizik, i ne ugrožavaju sposobnost tela da funkcioniše normalno.
Uzroci
Nekoliko uzroka dovodi do pojave strija: jedna studija koja je uključivala 324 žena odmah posle porođaja pokazala je da niska starost majke, visoki indeks telesne mase, povećanje težine tokom trudnoće preko 15 kg  i veća težina novorođenčeta utiču na pojavu strija. Tinejdžeri nose najveći riziku od razvoja teških oblika strija.
Glukokortikoidi (hormoni) odgovorni su za razvoj strija jer utiču na dermis tako što sprečavaju fibroblaste da formiraju vlakna kolagena i elastina, neophodnih da koža ostane zategnuta i pri brzom rastezanju. Tako nestaje potporni materijal, i kada se koža zateže, ona puca.
Hormonalne promene i genetika utiču na sposobnost kože da izdrži snagu istezanja, baš kao i ishrana i (verovatno) vežbe.
Prevencija i uklanjanje strija
Između 75% i 90% žena razvije strije tokom trudnoće. Zbog određenog nivoa hormona u telu žene, strije se mogu pojaviti tokom šestog i sedmog meseca, a pre svega u trećem tromesečju, jer je tada koža izložena većoj sili istezanja.
Jedan nemački istraživački tim testirao je kako masaža i kreme utiču na strije i otkrili su da samo jedna trećina žena sa ovim tretmanom dobije strije, dok su dve trećine žena iz kontrolne grupe dobile strije.
Svakodnevna primena kreme (Trofolastin) koja sadrži ekstrakt Gotu Kola, vitamin E, i hidrolizate kolagena povezana je sa pojavom manje strija tokom trudnoće.  Krema Verum koja sadrži vitamin E, pantenol, hijaluronsku kiselinu, elastin i mentol takođe, prema istraživanjima, smanjuje nastanak strija za vreme trudnoće.
44% žena u istraživanju koje su koristile kakao buter imale su strije posle trudnoće, a 55% žena koje su koristile placebom nije.
Različiti tretmani su na raspolaganju u cilju poboljšanja izgleda postojećih strija, uključujući i laserske tretmane, dermoabraziju i retinoide.
Lasersko otklanjanje strija sastoji se u stvaranju mikrooštećenja po striji i usled velikog zagrevanja tkiva dejstvom laserskog snopa, a  u dubini srednjeg sloja kože,dolazi do stvaranja novih kolagenih vlakana koja potiskuju striju u dubinu tkiva. Koža postaje ravna i glatka, a u isto vreme pdstiče se proizvodnja novih kolagenih  vlakana u dermisu, i dolazi do regeneracije i popunjavanja postojećih udubljenja. Najčešće je potrebno je uraditi više tretmana u razmacima od 6 nedelja.
Hirurška procedura za uklanjanje strija na donjem stomaku je zatezanje stomaka, kojim se otklanja koža ispod pupka, gde se strije najčešče javljaju.