vto stres

Da li stres utiče na uspeh VTO? 

Stručnjaci tvrde da stres i napetost ne smanjuju šanse za trudnoću putem vantelesne oplodnje.

Nova studija je utvrdila da emocionalni stres koji može nastati kao posledica procesa lečenja neplodnosti ili svakodnevni stresovi kroz koje prolaze osobe u programu vantelesne oplodnje ne predstavljaju faktore koji su zaslužni za neuspeh procedure vantelesne oplodnje.

U ovom izveštaju navodi se i da mnoge žene misle da ih stres sprečava da ostanu u drugom stanju, ali istraživanje – na osnovu pregleda 14 različitih studija – sugeriše to nije slučaj kod IVF-a .

Stručnjaci sa Oksfordskog univerziteta, u izveštaju iz prošle godine, tvrde da visok nivo stresa smanjuje šanse za ostajanje u drugom stanju prirodnim putem. Oni su merili hormone stresa kod budućih majki i utvrdili su da žene sa najvišim nivoom alfa-amilaze (indikator nivoa adrenalina) imaju oko 12 % manje šanse da zatrudne od onih sa najnižim nivoima ovog hormona.

Najnovije istraživanje sagledalo je uticaj stresa na žene koje prolaze kroz jedan ciklus IVF-a ili nekog drugog oblika asistirane reprodukcije tj. veštačke oplodnje.

Ukupno 14 studija u kojima je učestvovalo 3583 žena koje imaju problem sa plodnošću pokazalo je da osobe koje su pod stresom imaju iste šanse da ostanu u drugom stanju kao i one koje su bile smirenije.

Zaključak je da emocionalni stres izazvan problemima sa plodnošću i drugi životni događaji koji se dešavaju tokom lečenja neplodnosti neće izazvati neuspeh VTO.