Grčevi kod tek novorođenih beba su uobičajena pojava I normalan sled razvojne faze bebinog digestivnog sistema.

Čim se rodi, beba uvlači vazduh u svoja majušna creva sisajući. Gasovi su nus-proizvod tokom varenja laktoze, proteina I drugih hranljivih materija iz majčinog mleka. Neki stručnjaci navode, da gasovi mogu biti izazvani I zbog hrane koju unosi majka kao što su mahunarke I drugo povrće. Drugi stručnjaci kažu da prekomrena unos kiseline od strane majke može uticati na varenje njene bebe. Ipak mehurići vazduha najviše dopiru do bebinog stomaka gutanjem, odnosno usisavanjem tokom dojenja. Iz tog razloga, veoma je važno da beba podrigne posle svakog obroka.

Svaka beba mora proći kroz ovu fazu razvoja svog digestivnog sistema, jer nakon rođenja on nije funkcionalno spreman da naglo prihvati dešavanja iz spoljašnje sredine. Prvih trinaest nedelja posle rođenja, digestivni trakt kod bebica uči da funkcioniše. Mišići koji su odgovorni za varenje odnosno kretanje hrane iz želuca u creva (peristaltiku), nisu dovoljno razvijeni. Sem toga, bakterijska prirodna flora digestivnog trakta se tek ustaljuje, što je kasnije neophodno za razgradnju hraniljivih materija. Kada mehurići vazduha dopru do sistema za varenje  brzo prolaze kroz creva pa stvaraju tzv. džepove, gde gasovi budu zarobljeni pa izazivaju bol I neprijatnost novorođenčetu. Stomačić im se uglavnom malo naduva, ili češće štucaju. Najviše što sveže majke zabrinjava jeste njihovo grčenje I plač, kao odgovor na bolove.

Savet majkama. Najpre im se savetuje da ne paniče. Ovakvo stanje je očekivano. Najbitnije je, da vode računa kada svoju bebu doje, da posle toga beba obavezno podrigne. Ako se to ne desi istog trenutka nakon prestanka sisanja, treba dati bebi bar desetak minuta da to obavi.

Položaj bebinog tela tokom hranjenja je jako važan, gde glavica treba da bude na višem nivou u odnosu na stomak, jer mleko lagano dospeva u bebin želudac I smanjuje jačinu gasova.

Ako gasovi budu uporni, položite bebu da leži na leđima I noigce joj pomerajte kao da vozi bicikl, to će joj pomoći I ublažiti bolove.

Masiranje stomačića blagim kružnim pokretima je takođe jedan od načina za ublažavanje ovih simptoma.

Kada I ovi načini ne pomažu a beba neprestano plače, pre davanja bilo kakvih preparata obavezno se posavetujte sa Vašim pedijatrom!