Alarm za prevenciju poremećaja funkcije štitne žlede kod dece-rezultati globalnog istraživanja

„Ovogodišnja Međunarodna nedelja štitaste zlezde (23-29. maja), bila je posvećena milionima dece širom sveta koja žive sa nedijagnostifikovanim i nelečenim poremećajima u radu štitaste žlezde, možda i ne znajući da ih imaju. Cilj kampanje, pod nazivom Hvatanje leptira, bio je da se pomogne roditeljima da nauče kako da prepoznaju najčešće simptome poremaćaja rada štitaste žlezde kod dece“, izjavila je Nevena Vidaković, Merck Srbija.

Čak 84 odsto ispitanih majki nisu mogle pravilno da prepoznaju najčešće simptome nepravilnog rada štitaste žlezde kod dece, a koji, ako se ne leče, mogu negativno uticati na rast i razvoj mozga deteta kao i na opšte zdravlje. Takođe, 58 odsto ispitanih majki nije razgovaralo sa pedijatrom o eventualnim poremećajima u funkciji štitaste žlezde kod svoje dece, rezultati su globalnog istraživanja. U istraživanju je učestvovalo 1.600 majki iz 16 zemalja širom sveta.

O simptomima poremećaja funkcije štitne žlezde saznajte putem sledećeg linka: https://planetazdravlja.com/poremecaj-stitne-zlezde-kod-dece-simptomi-i-lecenje/

Doctor touching  neck of baby

U Srbiji je Međunarodna nedelja tiroidne žlezde propraćena nacionalnom kampanjom, u okviru koje je sproveden prvi pilot projekat skrininga u Srbiji, organizovan je simpozijum za lekare, kao i zabavno edukativni događaj za decu i roditelje u igraonici Mestašce u Beogradu.

 Preko 1.400 građana Srbije uradilo je analize hormona štitaste žlezde i konsultovalo se sa lekarima u okviru prvog pilot projekta nacionalne kampanje skrininga u Srbiji, u organizaciji Srpskog tiroidnog društva uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i kompanije Merck.

„Preko 11 procenata testiranih građana ima poremećaj u radu štitaste žlezde. Teški poremećaji zabeleženi su u 3 odsto slučajeva. Preliminarni rezultati do kojih smo došli nakon pregleda analize hormona štitaste žlezde govore da smanjenu funkciju štitaste žlezde (hipotireoza) ima 7% stanovništva i 4% stanovništva ima povećanu funkciju (hipertireoza).“ rekao je prof. dr Miloš Žarković, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Preko 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa štitastom žlezdom, od čega čak polovina njih nije svesno takvog svog stanja.

S obzirom da štitna žlezda ima značajnu ulogu u regulaciji metaboličkih procesa i ostvaruje značajan uticaj na funkciju srca, mozga, bubrega i reproduktivnog sistema, veoma je važno biti upoznat sa simptomima poremećaja funkcije štitne žlezde i pravovremeno sprovesti dijagnostičke preglede, pri prvoj sumnji da se radi o ovom poremećaju.

Klikom na sledeći link saznajte kako na prirodan način sprečiti poremećaj funkcije štitnjače: https://planetazdravlja.com/kako-spreciti-poremecaj-funkcije-stitne-zlezde/