Hiperurikemija podrazumeva prisustvo suvišnog sadržaja mokraćne kiseline u krvi.

Povišen nivo mokraćne kiseline u krvi povezan je sa prisustvom upale niskog intenziteta na nivou svih organa i organskih sistema, što dovodi do nastanka brojnih oboljenja.

Šta je mokraćna kiselina?

Mokraćna kiselina nastaje tokom procesa razgradnje purina, supstance koja se nalazi u velikom broju namirnica.

Pod normalnim uslovima, dakle u uslovima dobrog telesnog zdravlja, mokraćna kiselina se razlaže u krvi, prolazi kroz bubrege i biva eliminisana putem urina.

U izmenjenim uslovima, kada postoji preteran unos namirnica bogatih purinima ili u uslovima nesposobnosti bubrega da eliminišu višak sadržaja mokraćne kiseline iz krvi, nastaje oboljenje pod nazivom giht.

Šta je giht?

Giht je bolna forma artritisa, koja najčešće pogađa zglob korena nožnog palca.

On nastaje kada postoje visoke vrednosti mokraćne kiseline u krvi, koje uzrokuju stvaranje kristala mokraćne kiseline i njihovo nakupljanje oko zglobova.

Giht se odlikuje izrazitom bolnosti, koja nastaje neočekivano, najčešće tokom noći. Postoji 4 stadijuma gihta, koji se klasifikuju prema stepenu bolnosti i oštećenja zglobova.

Giht može u pojedinim slučajevima dovesti do nastanka kamena u bubregu, što ne čudi, s obzirom da je on takođe sačinjen od kristala mokraćne kiseline.

Giht se naziva bolesti kraljeva jer nastaje preteranom upotrebom mesa, alkohola i morske hrane.

Kako protiv gihta?

U tretmanu gihta ishrana igra veoma važnu ulogu.

Ukoliko se pravilno izbalansira, ona može smanjiti rizik od ponavljanja bolnih napada gihta i usporiti progresiju oštećenja zgloba.

 

Suština ove ishrane je ograničenje unosa namirnica koje u sebi sadrže visok sadržaj purina, a to su:

Pivo i drugi alkoholni napici

Iznutrice-džigerica, bubrezi, srce, želudac

Živinsko meso, naročito guščije

Divljač

Crveno meso

Morska hrana

Testo

Karfiol

Grašak

Pečurke

Spanać

Iako nabrojane namirnice sadrže visoke koncentracije purina, one imaju brojne druge pozitivne efekte na ljudski organizam, pa ih ne treba u potpunosti eliminisati iz ishrane, već njihovu upotrebu ograničiti.

Jabukovo sirće smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi

Organsko jabukovo sirće je prirodni detoksikans koji pomaže otklanjanju produkta metabolizma iz organizma, pa tako i mokraćne kiseline. Jabukovo sirće razlaže kristale mokraćne kiseline i sprečava njihovo nakupljanje u zglobovima, pa tako predstavlja vrlo efikasnu prevenciju za nastanak i razvoj gihta.

Uslov za postizanje ovakvih rezultata jeste da jabukovo sirće bude prirodno, bez aditiva i nepasterizovano.

Jabukovo sirće sadrži jabučnu kiselinu, koja pomaže razlaganju mokraćne kiseline i njenu eliminaciju iz organizma.

Jabukovo sirće takođe pomaže uspostavljanju acido-bazne ravnoteže, pa tako obezbeđuje antiinflamatorne i antioksidansne pogodnosti organizmu.

Suština svih preporuka koje se daju osobama koje imaju povišene nivoe mokraćne kiseline u krvi, jeste upravo izbalansirana ishrana i promena određenih životnih navika. Izdvajamo one ključne:

Regulacija telesne težine

Gojaznost povećava rizik za nastanak gihta, a mršavljenje smanjuje ovaj rizik. Istraživanja su pokazala da smanjivanje unosa kalorija i gubitak telesne težine, čak pomoću ishrane koja ne isključuje namirnice bogate purinom, smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi, kao i učestalost bolnih napada gihta.

Smanjenje telesne težine smanjuje i opterećenje na zglobove, što takođe povoljno utiče na smanjenje bola u zglobovima.

Unos složenih ugljenih hidrata

Osobe koje imaju povećan sadržaj mokraćne kiseline u krvi treba da jedu više voća, povrća i žitarica celog zrna, jer te namirnice organizmu obezbeđuju složene ugljene hidrate. Nasuprot tome, preporučuje se izbegavanje izvora prostih ugljenih hidrata, kao što su hleb, slatkiši, zaslađeni napici i proizvodi sa visokim sadržajem fruktoze-kukuruzni sirup.

Hidratacija

Veoma je važno održavati hidriranost organizma optimalnim. Samo povećana konzumacija vode povezana je sa smanjenjem broja napada i njihove učestalosti.

Preporučljivo je unositi 8-16 čaša vode ili nezaslađenog čaja tokom dana.

Isključivanje nezdravih masti iz ishrane

Visoko je preporučljivo u potpunosti izbaciti iz upotrebe namirnice sa visokim sadržajem nezdravih masti, među kojima su sve namirnice koje spadaju u brzu hranu, kao i crveno meso i masna riba.

Unos proteina putem mlečnih proizvoda

Organizmu treba obezbediti proteine iz niskomasnih mlečnih proizvoda, kao što su jogurt i niskomasno mleko, jer je njihova upotreba povezana sa smanjenjem nivoa mokraćne kiseline u krvi.

Povećanje unosa vitamina C

Vitamin C pomaže smanjenju nivoa mokraćne kiseline u krvi. Njega je poželjno unositi putem voća i povrća, ali s obzirom da je današnje voće i povrće izuzetno siromašno vitaminima i mineralima, preporučljivo je vitamin C unositi i putem dodataka ishrani.

Međutim, kako bi se obezbedila maksimalna apsorpcija vitamina C, nije dovoljno koristiti dodatak ishrane koji sadrži samo ovaj vitamin. Potrebno je prisustvo i drugih vitamina i minerala koji će obezbediti maksimalan apsorpcioni učinak.

Shodno tome, preporučujemo prirodan preparat Absorbent C, sa specijalnom formulom koja obezbeđuje sve pozitivne efekte vitamina C na organizam. Više o ovom preparatu pročitajte ovde:

https://planetazdravlja.com/mocan-vitamin-c-sa-produzenim-delovanjem/