1. Preterano aktivni imuni sistem
Mnoge stvari mogu izazvati alergijsku reakciju. Ona se dešava kada odbrambeni sistem vašeg tela napada nešto što je obično bezopasno, kao što je polen, životinjska dlaka, ili hrana. Reakcija može da varira od blage i neugodne da nagle i opasne po život.

2. Polen
Polen dolazi iz biljaka kao što su trava, drveće i korovi i može da izazove alergije. Možda kijate i curi vam nos ili je začepljen i svrbe vas oči. Tretirajte ih preparatima koje će vam preporučiti farmaceut, i lekovima i alergijskim inekcijama koje će vam prepisati lekar. Da biste sprečili simptome, ostanite unutra kad su vetroviti dani i kada je koncentracija polena visoka, zatvorite prozore, i uključite klimu.

3. Perut i dlake životinja
Volite svog ljubimca, ali ako ste alergični, vi reagujete na proteine iz pljuvačke ili lojnih žlezda u koži vašeg ljubimca. Srećom, možda ćete ipak moći da ga zadržite. Ne puštajte ljubimca u spavaću sobu, izbacite tepihe iz kuće ili koristite lako perive podloge, i redovno ga kupajte. HEPA filter i antialergijske injekcije takođe mogu pomoći.

4. Grinje
Ove sitne bube žive u posteljini, dušecima, presvlakama, tepisima i zavesema. Oni se hrane mrtvim ćelijama kože ljudi i kućnih ljubimaca, kao i polenom, bakterijama i gljivicama. One žive tamo gde ima mnogo vlage. Koristite antialergijske jastuke, naddušeke i perite posteljinu svake nedelje u toploj vodi. Izbegavajte stvari koje kupe prašinu kao što su plišane životinje, zavese i tepisi.

5. Ubodi insekata
Ubodi insekata mogu izazvati otok i crvenilo koje može trajati nedelju dana ili više. Možda će vam biti muka, bićete umorni i imati blago povišenu temperaturu. U retkim slučajevima, ujedi insekata pokrenu reakciju koja može biti opasna po život, pod nazivom anafilaksa. Ako ste ozbiljno alergični, moraćete da odmah uzmete lek efinefrin. Vaš lekar može da preporuči antialergijske inekcije.

6. Buđ
Buđi treba vlaga da raste. Buđ možete naći na vlažnim mestima kao što su podrumi ili kupatila, kao i u travi ili humusu. Udisanje čestica buđi može pokrenuti alergijsku reakciju, te izbegavajte aktivnosti koje bi mogle da izazovu simptome, kao što su grabuljanje lišća. Luftirajte prostor u kojem živite.

7. Hrana
Mleko, školjke, jaja, orasi nalaze se među najčešćim namirnicama koje izazivaju alergije. Tu su još i pšenica, soja, riba i školjke. U roku od nekoliko minuta nakon što pojedete nešto na šta ste alergični, možete imati problema sa disanjem i osip, povraćanje, dijareju, i otok oko usta. Ako je reakcija ozbiljna, možda ćete morati dobiti injekciju adrenalina. Zovite hitnu medicinsku pomoć.

8. Lateks
Latkes se nalazi u nekim rukavicama za jednokratnu upotrebu, kondomima i medicinskim sredstvima, lateks može izazvati reakcije u rasponu od svraba, crvenila kože do anafilakse praćene problemima sa disanjem. Simptomi mogu uključivati osip, iritaciju očiju, curenje ili svrab nosa, kijanje i teško disanje. Ako ste alergični, nosite medicinsku narukvicu upozorenja iinekciju adrenalina.

9. Lekovi
Penicilin, aspirin i drugi lekovi mogu da izazovu osip, svrab očiju, ukočenost, otok u licu, ustima i grlu. Ako ste alergični na neki lek, najbolje je da ga ne uzimate. Lekar treba da vam prepiše zamenu za taj lek.

10. Bubašvabe
Protein u izmetu bubašvabe može biti okidač. Bubašvaba je teško otarasiti se, naročito u toploj klimi ili ako živite u stambenoj zgradi gde mgu da se kreću između komšijskih stanova. Potrebna je dezinsekcija, i da vam kuhinja uvek bude čista. Popravite pukotine i rupe u podovima, zidovima i prozorima.

********************

Kvantna medicina – kvantni pregled popust

Rezervišite svoj termin za kvantnu analizu funkcionalnog statusa celog organizma po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite svoje zdravlje kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0644026192 ili putem email-a [email protected].