Šta su hemoroidi?

Hemoroidi su proširene i otečene vene u anusu (čmaru). Hemoroidi se mogu javiti unutar anusa (unutrašnji hemoroidi) ili van anusa (spoljašnji hemoroidi).

Spoljašnji hemoroidi su ponekad bolni. Unutrašnji hemoroidi nisu toliko bolni kao spoljašnji hemoroidi i mogu da variraju u veličini od blagog otoka ispod zida anusa do velikog, opuštenog tkiva koja se proteže od anusa. Unutrašnji hemoroidi mogu izazvati bezbolno krvarenje tokom pražnjenja creva. Osoba može imati i unutrašnje i spoljašnje hemoroide.

Uzroci nastanka hemoroida

Jedan od uobičajenih uzroka hemoroida je naprezanje prilikom pražnjenja creva. Još jedan čest uzrok je trudnoća. Simptomi hemoroida uključuju jarko crvenu krv na toalet papiru ili stolici, svrab, bol ili komad mekog tkiva koji štrči van anusa.

Kako se leče hemoroidi

Ako imate rektalno krvarenje, treba da odete kod lekara. U nekim slučajevima dovoljno je kućno lečenje, dok je u drugima potrebna operacija.

Većina hemoroida mogu se lečiti jednostavnim promenama u ishrani i navikama pražnjenja creva. U većini slučajeva nije potrebna operacija niti bilo koji drugi tretman, osim ako su hemoroidi veoma veliki i bolni.

Cilj nehirurških procedura koje se koriste za lečenje hemoroida, odnosno fiksativnih procedura, jeste da se smanji dotok krvi do hemoroida, tako da se oni smanjuju ili nestaju. Ožiljak koji ostaje na mestu hemoroida podržava analno tkivo i sprečava razvoj novih hemoroida.

U fiksativne procedure spadaju vezivanje hemoroida gumenom trakom ili se pomoću toplote, lasera ili električne struje stvara ožiljak (koagulaciona terapija) na mestu hemoroida.

Hirurško uklanjanje hemoroida (hemoroidektomija) koristi u slučajevima velikih unutrašnjih hemoroida, kada je prisutno nekoliko manjih hemoroida ili kada drugi tretmani nisu efikasni u kontrolisanju krvarenja. Ponekad je kombinacija tretmana (na primer, fiksativni postupak i hemoroidektomija) najefikasniji način za lečenje hemoroida.

Hemoroidektomija naspram fiksativnih procedura u lečenju unutrašnjih hemoroida

Obično se pokuša sa fiksativnim procedurama pre operacije, ako su hemoroidi mali i izlaze van anusa tokom pražnjenja creva, ali se posle toga vrate u normalan položaj(drugi stepen hemoroida).

Hemoroidektomija može da obezbedi bolje dugoročne rezultate nego procedure fiksacije. Ali, operacija je skuplja, zahteva duži oporavak i obično je bolna i nosi veći rizik od komplikacija.

Fiksativne procedure su poželjniji tretman za ljude starije od 70 godina i za ljude lošeg zdravlja.