Mnoga oboljenja mogu biti izlečena odgovarajućom ishranom bez ikakve upotrebe lekova.

Organizam čoveka je sposoban da se bori sa oboljenjem, kao i da se oporavi, i to samo ako mu obezbedite  dobru osnovu za oporavak, a to je zdrava ishrana.

Suplementi ishrani mogu biti korisni ponekad, ali pravi lek je u stvari pravilna ishrana.

eatwellplatelarge

 

Promene koje napravite u svojoj ishrani mogu biti od velike pomoći u prevenciji i Iečenju osteoporoze, dijabetesa, pa čak i povišenog krvnog pritiska, i to bez upotrebe medikamenata.

Nutritijenti u hrani ne funkcionišu izolovano. Naprotiv, oni svoju funkciju najbolje ostvaruju u korelaciji sa drugim nutritijentima, što se naziva sinergija. Ljudi su često fokusirani na upotrebu jedne vrste nutritijenata, kao što  je vitamin C i kalcijum, pri čemu zanemaruju činjenicu da ovi ntritijenti svoju funkciju ostvaruju najbolje u sinergiji sa nekim drugim supstancama.

Obojite svoj tanjir sa što više boja

Najbolji način da se uverite da je vaša ishrana izbalansirana jeste da procenite  koliko se boja nalazi na vašem tanjiru. Pigmentacija je ta koja daje boju voću i povrću, i sadrži zdrave nutritijente.

Što je boja tamnija, veći je procenat specifičnog nutritijenta koji određena namirnica ima.

Namirnice koje su obojene u ljubičasto- kao što su šljive i plavi patlidžan, imaju fitohemikalije koje se zovu antocijanini i rezveratrol, a koji se bore protiv starenja ćelija u organizmu, smanjuju krvni pritisak i štite organizam od bolesti jetre.

Hrana koja je narandžaste boje, kao što su narandža i šargarepa, čuva zdravlje kože i očiju, a ovakva hrana može prevenirati  i artritis.

Hrana žute boje, kao što su banana i slatki kukuruz, sadrži karotenoide koji unapređuju imuni sistem i održavaju  srce zdravim.

Bela hrana,  kao što su luk, karfiol, pečurke, bogata je vitaminom C i antibiotskim jedinjenjima koja se bore protiv oštećenja ćelija u telu i zadržavaju borbenu funkciju belih krvnih zrnaca.

Hrana koja je crvene boje-paradajz, lubenica, sadrži moćan antioksidans likopen, koji deluje kao unutrašnja zaštita od sunca i štiti od opekotina, sprečava osteoporozu  i pojavu srčanih oboljenja.

Zeleno povrće kao što su grašak, brokoli ili spanać, prepuno je sulforafana i  indola, koji stimulišu jetru da drži pod kontrolom hemikalije koje proizvode kancer.

Saveti:

Uvek birajte hranu koja nije industrijski prerađena. Ukoliko hrana nije rasla u bašti ili na farmi, to nije hrana koja je “prava”.

Uvek izaberite narandžu pre soka od narandže, jedite voće pre nego užine koje sadrže voće. Ukoliko ste ljubitelj mesa, jedite meso u osnovnom obliku , a trudite se da što više izbegavate hot dogove, paštete i sl.

Uvek težite ka raznovrsnosti u ishrani, kako u pogledu sadržaja, tako i u pogledu boje hrane. Birajte namirnice sa jarkim bojama i bićete sigurni da ste obezbedili dovoljno nutritijenata za prevenciju brojnih oboljenja, kao i za optimalne performance, visoku energiju i veću efikasnost misaonih procesa.