Sterilitet kod muškaraca je svako zdravstveno pitanje kod muškarca koje smanjuje šanse da njegova partnerka zatrudni.

Otprilike 13 od 100 parova ne može postići začeće nezaštićenim seksualnim odnosom. Mnogo je razloga za sterilitet kod muškaraca i žena. U preko trećine slučajeva neplodnosti problem je sa muškarcem. To se najčešće dešava zbog problema sa proizvodnjom ili lučenjem sperme.

Kada je u pitanju sterilitet kod muškaraca simptomi mogu da izostanu, sve dok se ne primeti da je nemoguće da ženski partner ostvari trudnoću prirodnim putem u roku od 12 meseci redovnih seksualnih, nezaštićenih odnosa. Tada se parovi upućuju na ispitivanja, kako bi se utvrdilo da li je problem u muškoj i/ili ženskoj neplodnosti.

Šta se događa u normalnim uslovima?

Muški reproduktivni sistem proizvodi, skladišti i luči spermu. Hemikalije u telu zvane hormoni kontrolišu ovaj proces. Sperma (semena tečnost) i muški polni hormon (testosteron) proizvode se u dva testisa. Testisi su u skrotumu, koži ispod penisa. Kada sperma napusti testise, ona odlaze u cevi (epididimis) iza svakog testisa.

Neposredno pre ejakulacije, spermatozoidi prelaze iz epididimisa u drugi niz cevi. Ove cevi se nazivaju vas deferens. Svaka od cevi zvanih vas deferens vodi iz epididimisa iza bešike u karlici. Tamo se svaki vas deferens pridružuje ejakulatornom kanalu iz semenih vezikula. Kada muškarac ejakulira, spermatozoidi se pomešaju sa tečnošću iz prostate i semenih vezikula. Ovo formira spermu. Zatim sperma putuje kroz uretru i izlazi van penisa.

Sterilitet kod muškarca se odnosi na bilo koje abnormalnosti vezane za proizvodnju i lučenje normalne sperme. Sperma treba da ulazi u vaginu ženskog partnera. Ona zatim putuje kroz cerviks u matericu, i dolazi do jajovoda. Tamo, ukoliko se susretnu sprmatozoid i jajna ćelija, dolazi do oplodnje.

Čitav ovaj sistem funkcioniše samo kada su geni, nivoi hormona i uslovi okoline ispravni.

Zašto se javlja sterilitet kod muškaraca?

Napraviti zrelu, zdravu spermu koja može putovati do ženskih reproduktivnih organa zavisi od mnogih stvari. Razni problemi mogu sprečiti polne ćelije da prerastu u spermatozoide. Razni problemi mogu sprečiti spermu da dođe do jajne ćelije. Čak i temperatura skrotuma može uticati na plodnost muškarca. Ovo su glavni uzroci muške neplodnosti:

Poremećaji sperme

Najčešći problemi vezani za sterilitet kod muškarca su vezani za proizvodnju i razvoj spermatozoida.

Naime, spermatozoidi mogu:

 • da se ne razviju u potpunosti
 • biti neobično oblikovani
 • ne kretati se pravim putem
 • biti proizvedeni u veoma malom broju (oligospermija)
 • uopšte se ne proizvode (azoospermija).

Problemi sa spermatozoidima mogu biti usled urođenih osobina muškarca. Izbor načina života može smanjiti broj spermatozoida. Pušenje, pijenje alkohola i uzimanje određenih lekova su sve uslovi načina života koji mogu da smanje broj spermatozoida. Ostali uzroci niskog broja spermatozoida uključuju dugotrajnu bolest (poput insuficijencije bubrega), dečije infekcije (poput zaušaka) i probleme sa hromozomima ili hormonima (kao što je nizak testosteron).

Oštećenja reproduktivnog sistema mogu izazvati slabu ili nikakvu proizvodnju spermatozoida. Otprilike 4 od svakih 10 muškaraca sa potpunim nedostatkom spermatozoida (azoospermija) imaju opstrukciju (začepljenje). Urođeni defekti ili oštećenje kao što je infekcija mogu izazvati ovu blokadu.

Varikokele

Varikokele su natečene vene u skrotumu. Pronađene su kod 16 od 100 svih muškaraca. Češće su kod neplodnih muškaraca (40 od 100). One štete rastu spermatozoida, blokirajući pravilnu drenažu krvi. Moguće je da varikokele uzrokuju da se krv u skrotumu vraća u stomak. Testisi su tada previše topli za proizvodnju spermatozoida. To može izazvati nizak broj spermatozoida.

Retrogradna ejakulacija

Retrogradna ejakulacija je kada sperma u telu muškarca ide unazad. Ona umesto u penis, ulazi u mokraćni mehur. To se događa kada se nervi i mišići u bešici ne zatvore u toku orgazma. Sperma može imati normalne spermatozoide, ali oni ne mogu doći do vagine.

Retrogradna ejakulacija može biti uzrokovana operativnim zahvatima, lekovima ili zdravstvenim problemima nervnog sistema. Znakovi su zamućen urin nakon ejakulacije i manje tečne ili „suve“ ejakulacije.

Imunološka neplodnost

Ponekad telo muškarca stvara antitela koja napadaju njegove spermatozoide. Antitela se najčešće stvaraju zbog povrede, operacije ili infekcije. Ona sprečavaju normalno kretanje i rad spermatozoida.

Opstrukcija

Ponekad se sperma može blokirati. Ponavljane infekcije, operacije (poput vazektomije), oticanje ili oštećenja u razvoju mogu prouzrokovati blokadu. Bilo koji deo muškog reproduktivnog trakta može biti blokiran. Uz blokadu, spermatozoidi iz testisa ne mogu napustiti telo tokom ejakulacije.

Hormoni

Hormoni koje stvara hipofiza poručuju testisima da naprave spermatozoide. Vrlo nizak nivo ovih hormona izaziva loš rast spermatozoida.

Hromozomi

Spermatozoidi nose polovinu DNK u jajnu ćeliju. Promene u broju i strukturi hromozoma mogu uticati na plodnost kod muškaraca. Na primer, muškom Y hromozomu mogu da nedostaju delovi.

Lekovi

Određeni lekovi mogu promeniti proizvodnju, funkciju i isporuku sperme. Ovi lekovi se najčešće daju za lečenje zdravstvenih problema poput:

 • artritisa
 • depresije
 • probavnih problema
 • infekcije
 • visokog krvnog pritiska
 • raka.

Sterilitet kod muškaraca: dijagnoza

Uzroke muške neplodnosti teško je dijagnostikovati. Problemi su najčešće sa proizvodnjom ili isporukom sperme. Dijagnoza započinje potpunom anamnezom i fizičkim pregledom. Možda će lekar naložiti da uradite i krvne analize i testiranje sperme.

Analiza sperme je rutinski laboratorijski test. Pomaže da se otkrije uzrok muške neplodnosti. Test se najčešće radi dva puta.  Lekar će proučiti količinu sperme, broj, koncentraciju, kretanje („pokretljivost“) i strukturu. spermatozoida Kvalitet sperme mnogo govori o sposobnosti začeća.

Čak i ako analiza sperme pokazuje nizak broj spermatozoida ili da ih uopšte nema, to ne može značiti da je muškarac neplodan. Možda samo pokaže da postoji problem sa razvojem ili isporukom spermatozoida.

Transrektalni ultrazvuk  može pokazati da li su strukture poput ejakulatornog kanala ili semenih vezikula loše formirane ili blokirane.

Ako test sperme pokazuje veoma nizak broj ili odsustvo sparmatozoida, možda će biti potrebno da se uradi i biopsija testisa.

Analiza hormonalnog profila muškarca takođe može da pruži značajne informacije u ovom slučaju.