Da li ste pre nego što ste zatrudneli imali ustaljen ritual po pitanju vašeg doručka, koji je bio brz, jednostavan i obilan? Vreme je da to promenite.
Sad, kad očekujete bebu, morate biti oprezniji oko toga šta jedete, s obzirom da je hrana koju unosite glavni izvor hranljivih materija za bebu u razvoju.
U toku trudnoće, potrebni su vam proteini i kalcijum, za zdrave kosti i tkiva vaše bebe.
Međutim, treba vam i dodatna folna kiselina, kao i gvožđe, koji pomažu crvenim krvnim zrncima da dopreme kiseonik bebi.
Sledi 6 izuzetno korisnih namirnica za trudnice:
1. Integralne žitarice
Crni hleb od celog zrna žitarica je bogatiji folnom kiselinom i gvožđem i sadrži više korisnih vlakana nego beli hleb i pirinač.
Uvrstite red žitarica u obroke u toku dana-npr. ovsena kaša, sendvič od integralnog hleba, testenina sa braon pirinčem.
2. Pasulj
Jedite zeleni, beli pasulj, sočivo, soju. Dodajte ih supama, salatama, i jelima od testenine. Pored toga što obiluju proteinima i hranljivim vlaknima, ove mahunarke su dobar izvor hranljivih materija kao što su gvožđe, folna kiselina, kalcijum i cink.
3. Losos
Omega-3 masne kiseline stimulišu razvoj mozga kod beba, a losos je odličan izvor. Pored toga, on obiluje proteinima i vitaminima iz B grupe.
Ispecite ga na roštilju, ili ga stavite u salatu.
4. Jaja
Jaja su dobar izvor proteina koji obezbeđuje amino kiseline koje su potrebne vama i vašoj bebi.
Sadrže više od 10 vitamina i minerala, uključujući holin i lutein. Kakogod, pobrinite se da jaja ne budu sirova ili nedovoljno kuvana.
5. Bobičasto voće
Borovnice, maline i kupine su ukusne grickalice i odlične su u kombinaciji sa palačinkama i žitaricama.One su prepune vitamina C, kalijuma, folata i vlakana.
6. Niskomasni jogurt
Jedna šolja običnog,  niskomasnog jogurta sadrži više kalcijuma nego mleko, obiluje proteinima i nema dodatnog šećera kao što je to slučaj sa aromatizovanim jogurtima.
Kombinujte ga sa voćem ili hrskavim zrnima žitarica.
Redovnom i kvalitetnom ishranom bogatom vitaminima i hranljivim materijama doprinećete pravilnom razvoju vaše bebe.