Mnogi naučnici smatraju da je ajurveda najstarija nauka o isceljenju. Ajurveda je holistički pristup zdravlju koji je stvoren da pomogne ljudima da žive dug, zdrav i dobro izbalansiran život. Termin ajurveda sastoji se iz sanskritskih reči aius, što znači život ili životni vek, i veda, što znači znanje. Praktikuje se u Indiji već najmanje 5000 godina, a nedavno je postala popularna u zapadnim kulturama. Osnovni princip ajurvede jeste da se spreče i leče bolesti održavanjem ravnoteže tela, uma i svesti i kroz odgovarajuću ishranu i način života, kao i korišćenje određenih biljnih preparata.

Postoje dve osnovne vrste ajurvede: tradicionalna i mahariši. Mahariši je verzija tradicionalne ajurvede na osnovu prevoda tekstova Mahariši Maheš Jogija. Obe vrste ajurvedskih lekara propisuju bilje i veruju da bolesti proističu iz neravnoteže u došama (različitim vrstama energije) i koriste često iste lekove za lečenje različitih bolesti. Mahariši ajurveda, međutim, naglašava ulogu vrhovne svesti u održavanju dobrog zdravlja i promoviše transcendentalnu meditaciju (TM) kao način da se doživi čista svest univerzuma. Ona takođe naglašava izraz pozitivnih emocija i potrebu da se život dovede u sklad sa prirodnim ritmovima tela.

Kako ajurveda funkcioniše?

Baš kao što svako ima jedinstven otisak prsta, prema ajurvedskim verovanjima, svaka osoba ima poseban obrazac energije – specifičnu kombinaciju fizičkih, mentalnih i emocionalnih karakteristika. Takođe se veruje da postoje tri osnovne vrste energije koja se zove doša i koja je prisutna u svakom čoveku:

Vata – energija koja kontroliše telesne funkcije u vezi sa kretanjem, uključujući cirkulaciju, disanje, rad srca, i otkucaje srca. Kada je vata energija izbalansirana, postoji kreativnost i vitalnost. Kada nije u ravnoteži, vata proizvodi strah i uznemirenost.

Pita – energija koja kontroliše metabolizam tela , uključujući varenje, apsorpciju, ishranu i temperaturu. Kada je uravnotežena, pita dovodi do zadovoljstva i inteligencije. Kada nije uravnotežena, pita može izazvati čir i bes.

Kafa – energija koja kontroliše rast u telu. Ona snabdeva vodom sve delove tela, vlaži kožu, održava imuni sistem. Kada je uravnotežena, kafa se izražava kao ljubav i praštanje. Kada nije uravnotežena, kafa dovodi do nesigurnosti i zavisti.

Svako ima vatu, pitu i kafu (da, zvuči smešno na srpskom 🙂 ), ali obično su jedna ili dve od njih dominantne u određenoj osobi. Mnoge stvari mogu da poremete ravnotežu energije, kao što su stres, nezdrava ishrana, vremenski uslovi i zategnuti porodični odnosi. Poremećaj se ispoljava kao bolest. Ajurvedski praktičari propisuju tretmane koji dovode doše u ravnotežu.

Iz zapadne medicinske perspektive, jedan od načina na koji ajurveda pomaže u borbi protiv bolesti je oslobađanje od stresa. Na primer, studije su otkrile da transcedentalna meditacija, komponenta Mahariši ajurvede, smanjuje anksioznost. Druge studije su otkrile da ajurveda snižava krvni pritisak i holesterol, usporava proces starenja i ubrzava oporavak od bolesti. Mnoge biljke koje se koriste u ajurvedskoj medicini imaju antioksidantna dejstva, što znači da mogu pomoći u zaštiti protiv dugoročnih bolesti kao što su bolesti srca i artritis. Mnogi ajurvedski praktičari takođe preporučuju vegetarijansku ishranu, za koju se veruje da je bolja za vaše srce od ishrane koja sadrži crveno meso.

Šta mogu da očekujem od ajurvedskog tretmana?

Ajurvedski tretman se fokusira na rebalans doša. Prilikom prve posete, ajurvedski praktičar će uzeti detaljnu medicinsku istoriju, proveriti vaš puls, osetiti stomak, ispitati jezik, oči, nokte i kožu i slušati ton vašeg glasa. On ili ona će vam takođe postaviti pitanja o vašem opštem zdravlju, obraćajući posebnu pažnju na vaš način života, ishranu, navike i okruženje. Zatim će preporučiti načine da povratite svoju prirodnu ravnotežu doša, koji gotovo uvek uključuju promene u stilu života, a posebno u ishrani. Postoji više od 20 vrsta lečenja, ali najčešće se propisuju sledeća:

Pranajama – vežbe disanja. Vežbanje pranajame pomaže vam da se osećate smireno.

Abhianga – trljanje kože biljnim uljem kako bi se povećala cirkulacija krvi i izbacili toksini iz tela kroz kožu.

Rasaiana – korišćenjem mantre (reči ili fraze koje se ponavljaju) tokom meditacije u kombinaciji sa određenim biljkama za podmlađivanje.

Joga – kombinuje pranajamu, pokrete i meditaciju. Joga poboljšava cirkulaciju i probavu i smanjuje krvni pritisak, nivo holesterola, anksioznost i hronični bol.

Panča karma – čišćenje organizma da bi se smanjio nivo holesterola. Lekari koriste metode koje izazivaju znojenje, podstiču probavu, pa čak i povraćanje da bi se telo očistilo od toksina.

Biljni lekovi – pepisuje se bilje da bi se povratila ravnoteža doša.

Za šta je sve dobra ajurveda?

Cilj u ajurvedskoj medicini je da se spreče bolesti. Studije pokazuju da je ajurveda efikasna u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Na primer, jedna studija je pokazala da ajurveda pomaže u smanjenju naslaga u arterijama i zadebljanja zidova arterija poznatih kao ateroskleroza kod zdravih odraslih osoba, kao i kod odraslih sa visokim rizikom od bolesti srca. Ateroskleroza je spora, kompleksna bolest u kojoj se holesterol, masti i druge supstance nagomilavaju u unutrašnjosti arterija. Ovo nagomilavanje naslaga može da dovede do srčanog udara i šloga.

Kombinovanje joge sa određenim ajurvedskim biljnim lekovima može da se smanji bol i nemoć kod ljudi sa artritisom.

Određen broj ajurvedskih biljnih preparata je ispitan, mada je potrebno još istraživanja. Na primer, gugul (Commiphora Mukul), tradicionalni ajurvedski lek koristi se za lečenje visokog holesterola i široko je rasprostranjen u Indiji. On blokira proizvodnju holesterola u jetri, smanjujući nivo holesterola. Seme piskavice (Trigonella foenum graecum) može da smanji nivo lošeg holesterola i triglicerida (masti u krvi) i podigne nivo dobrog holesterola. Smanjuje apsorpciju holesterola u crevima, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Visok sadržaj vlakana u semenu piskavice takođe može pomoći u kontroli šećera u krvi ako imate dijabetes.

Ostalo ajurvedsko bilje se ispituje sa ciljem da se utvrdi kako deluje kao tretman za Alchajmerovu bolest, anksioznost, astmu, rak, demenciju, dismenoreju (bolne menstruacije), herpes, visok krvni pritisak, Parkinsonovu bolest, perimenopauzu i predmenstrualni sindrom i mnoga druga stanja. Ajurvedsko bilje u kombinaciji sa konvencionalnim lekovima može da bude korisno za akne, hronični zatvor, sindrom hroničnog umora, sindrom iritabilnog koloma, gojaznost i fibroide u materici.

Da li postoje rizici?

Većina ajurvedskih terapija, kao što su pranajama i rasaiana, nema negativne sporedne efekte. Ajurvedsko bilje, međutim, može ući u interakciju sa lekovima i kao i sve druge biljke, nije dobro za svaku osobu. Pre upotrebe treba konsultovati lekara. Pored toga, teški metali, kao što su olovo i živa, kontaminirali su neke ajurvedske biljne dodatke. Raspitajte se kod svog lekara ili farmaceuta o izboru kvalitetnih dodataka za vas i vašu porodicu. Pre nego što počnete da koristite ajurvedsku medicinu, posavetujte se sa lekarom, naročito ako uzimate lekove ili ako ste na posebnom režimu ishrane (na primer ako imate dijabetes).