Šta beba sme da jede u prvoj, drugoj, i trećoj godini?

Ishrana male dece može vas zbuniti, posebno kada ste mama ili tata po prvi put.

Ovo su neka od najčešćih pitanja na koja ćemo dati odgovor: Kako treba da izgleda ishrana tj. šta treba da jedu novorođenčad i bebe do 3 godine? Kada treba dati bebi čvrstu hranu? Kako da znam da li je beba spremna za čvrstu hranu?

Beba izgleda sve gladnija, a vi se pitate da li je vreme za više od mleka ili formule. Kod skoro sve zdrave dece, od 4 do 6 meseci starosti preporučuje se uvođenje čvrste hrane. Međutim, starost je samo jedan kriterijum za procenu spremnosti deteta. Detetova motorika i faza razvoja takođe pomažu da se odredi kada su bebe spremne za čvrstu hranu.

Pre nego što ponudite bebi čvrstu hranu, beba bi trebalo da bude u stanju da drži svoju glavu uspravno. Pored toga, trebalo bi da beba više nema refleks izbacivanja hrane koja nije tečna iz usta. Kada beba izgubi ovu instinktivnu potrebu da izbacuje ne-tečnu hranu, lakše će početi da jede čvrstu hranu.

Bebini prvi čvrsti obroci

Šta je na meniju za prvi obrok bebe?

Pirinač i kukuruz (izmiksani u pire) su uobičajene i bezbedne prve namirnice (ne sadrže gluten), ali većina beba može da toleriše različite namirnice, uključujući kašu od mesa.

Iako se meso obično daje starijim bebama, kaže profesor Klajnman, doktor pedijatrije na Harvardu, ne postoji naučni dokaz koji podržava uvođenje namirnica u određenom redosledu, na primer prvo žitarice, povrće, voće, i na kraju meso.

Pasirano meso, na primer govedina i jagnjetina, obezbeđuju gvožđe u obliku koji je veoma dostupan telu vašeg deteta. Gvožđe je od ključne važnosti za razvoj mozga, i odnosi kiseonik do svake ćeliju tela. Deca često imaju nedostatak gvožđa.

Od četvrtog meseca starosti – bebe koje se delimično hrane majčinim mlekom (više od polovine mleka koje dnevno unose je majčino mleko) i koje ne jedu dodatnu hranu sa dodatkom gvožđa treba da unose suplemente gvožđa. Raspitajte se kod lekara koji suplementi su odgovarajući.

Koliko hrane beba treba da pojede? Koliko je dovoljno?

U prvih nekoliko nedelja konzumiranja čvrste hrane, poenta je više u tome da se beba navikne na čvrstu hranu nego da iz čvrste hrane unsese potrebne hranljive sastojke jer ćete je i dalje hraniti svojim mlekom ili formulom. Beba uči da se navikne na hranu koju mora da zadrži u ustima, da je gurne ka zadnjem delu usta i proguta.

U početku,prve nedelje, bebe će vrlo malo moći da pojedu svaki put kad pokušate da ih nahranite, oko dve kašike.

Kada počnete da navikavate bebu na čvrstu hranu, ona će i dalje dobijati većinu hranljivih sastojaka iz vašeg mleka ili formule, tako da neće jesti mnogo čvrste hrane.

Starije bebe treba da uče da se same hrane, jer će tako poboljšati motorne veštine. Ali uvek treba da budu pod vašim nadzorom.

Bebe znaju najbolje

Bebe instinktivno znaju da regulišu svoj unos hrane. Posao roditelja je da poštuju instinkt svog deteta.

Preobilna ishrana podstiče kod beba gašenje urođene sposobnosti da jedu kada su gladne i prestanu kada su site, što može podstaći prejedanje koje vodi do nezdrave težine.

Bebe od 6 meseci umeju da izraze svoje interesovanje za hranu. Kako ćete znati da je dosta? Evo nekoliko signala:

 • Mlataranje rukama da odgurnu kašiku od sebe.
 • Okretanje glave od kašike.
 • Stiskanje usana kada im se kašika približi.
 • Izbacivanje hrane koju joj stavite u usta.

Plakanje.

Ako vaše dete izgleda nezainteresovano za čvrsta jela kada ih prvi put ponudite, sačekate nekoliko dana i pokušajte ponovo. Nekoj deci potrebno je više vremena da pređu na čvrstu hranu. Iako su neka deca konstantno nezaintersovana za hranu, većina dece jede onoliko koliko im treba da napreduju.

Ako vaše dete raste i razvija se na način koji doktor smatra zadovoljavajućim, a uz to je zdravo i energično, onda ono unosi adekvatnu vrstu i količinu hrane.

Šta smeju da jedu bebe posle prve godine?

Posle prve godine, većini dece ne treba formula za dobru ishranu, ali možete nastaviti da dojite svoje dete dokle god vi i vaša beba to želite. Sada je već vreme da beba prestane da sisa ili se hrani na flašicu. Deca sad mogu piti punomasno kravlje mleko.

Sa izuzetkom mleka sa sniženim procentom masti, vaše dete može da jede skoro svu hranu posle prve godine sve dok je ta hrana u formi koja je bezbedna za njega, dakle u formi pirea ili sitno iseckana. Ako u porodici postoje alergije na određenu hranu, nemojte je davati ovako malim bebama. Posavetujte se sa pedijatrom o posebnim potrebama vašeg deteta.

Deca od godinu dana imaju tendenciju da menjaju svoje stavove i navike u ishrani. Rast, bolno izbijanje zuba i bolesti doprinose njihovoj naglašenoj izbirljivosti. Ono što odvlači njihovu pažnju od hrane je i njihova opšta fascinacija svojom okolinom i novootkrivenim fizičkim veštinama. Mnogo puta, bebe su više zainteresovane za sposobnost da stoje uspravno ili da uče svoje prve reči nego za hranu. Jedno je sigurno: deca jedu kad su gladna.

Činjenice o voćnim sokovima

Sok svi smatraju zdravim, i on to jeste – u neku ruku. Napici koji sadrže 100% voćnog soka (ali ne oni kupovni, pravite sami voćne sokove) sadrže nekoliko hranljivih materija, uključujući i zdrava biljna jedinjenja fitonutrijente. Ali sok nije neophodan deo ishrane deteta.

Sokove treba uvesti kada beba ima najmanje 6 meseci, a količinu treba ograničiti 180 ml dnevno do šeste godine. Pošto je sok sladak i osvežavajući, deca često više vole sok nego mleko ili formulu koji su daleko hranljiviji.

Ishrana dece starije od dve godine

Nakon što dete napuni dve godine, ono može da jede iste namirnice kao i ostatak porodice, ali pobrinite se da se vaša porodica zdravo hrani.

Obrok treba da sadrži različite zdrave namirnice, kao što su žitarice, nemasni proteini (meso, mleko, jaja) i mlečni proizvodi, voće i povrće isečeno tako da dete može da ga žvaće i guta bezbedno. Sada je vreme da se postepeno smanjuje unos masti; dobar način je konzumiranje mlečnih proizvoda sa smanjenim procentom masti. Unos masti treba smanjiti da bi se smanjio prevelik unos kalorija.

Uravnotežena ishrana sa minimalnom količinom zasićenih masti (to je mast u namirnicama životinjskog porekla) i delimično hidrogenisanih masti pomaže deci da razviju zdrave navike u ishrani kako bi se sprečio nastanak hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, a kasnije i rak.

Stariji mališani uglavnom pružaju otpor novim namirnicama – uključujući meso, voće i povrće – tako da možete upasti u kolotečinu monotone ishrane koja se sastoji od nekoliko jela. Upoznajte decu sa novim namirnicama tako što ćete staviti kašiku ili dve nove hrane na tanjir pored uobičajenih namirnica. Izbegavajte privlačenje njihove pažnje na novu hranu.

Istraživanja pokazuju da može biti potrebno i do 20 pokušaja izlaganja dece novoj hrani pre nego što je ona prihvate.

Vreme je za užinu!

Mala deca imaju male stomake, tako da oni jedu male obroke. Deca takođe mogu malo jesti kada su umorna ili bolesna. Zdrave grickalice mogu nadoknaditi slab unos hrane tokom glavnih obroka, dokle god je ono što nudimo hranljivo. Grickalice između obroka bi trebalo da budu produžetak obroka. Evo nekih primera zdravih grickalica bogatih hranljivim materijama za malu decu:

 • Integralni krekeri
 • Sir
 • Jogurt
 • Voće
 • Mleko
 • Iseckano tvrdo kuvana jaja i kajgana
 • Sokovi od ceđenog svežeg voća i povrća
 • Dobro kuvano povrće, na primer krompir izrezan na kriške.