Dok prolazite kroz treći trimestar trudnoće verovatno imate osećaj punoće ispod grudnog koša, kao i da vam je teže nego inače da dišete duboko. Razlog je što se beba podiže u prostor gde se nalaze pluća i želudac. Međutim, kako se približava termin porođaja, mnoge žene osete da ovi simptomi popuštaju i imaju osećaj težine i pritiska u karlici – to znači da se bebina glava spustila u porođajni kanal, odnosno postavila se u položaj za rođenje.

Važno je napomenuti da se ovo ne dešava svim trudnicama. Uobičajeno je i da se beba spusti tokom porođaja, naročito kod žena koje rađaju drugo ili treće dete.

Ginekolozi mere da li se bebina glava spustila u petinama. Tako 5/5 (pet petina) ili 4/5 označava da se bebina glava još nije spustila. 3/5, 2/5 ili manje znači da se bebina glava jeste spustila u porođajni kanal.
beba se spustila

Trenutak kada se bebina glava spušta u karlicu ne govori nam kada će žena da se porodi. Iako se kod većine žena koje rađaju prvo dete očekuje da će se bebina glava spustiti do 38. nedelje, momenat spuštanja bebine glavice ne govori nam da će porođaj početi uskoro jer se mnoge bebe spuste u karlicu mnogo ranije (pre 38. nedelje), odnosno mnogo pre rođenja bebe.

Kod mnogih žena bebina glava se ne spusti u karlicu dok porođaj ne počne, a silina kontrakcija pomaže da se bebina glava spusti dublje u karlicu. Kada se bebina glava spusti u karlicu primetićete da vam je stomak „pao“ i da je pozicioniran niže nego pre.

Faktori koji mogu da utiču kada će se bebina glava spustiti u karlicu

  • Ako je bebapostavljena nazad, leđima okrenuta vašim leđima, to može otežati njeno spuštanje u porođajni kanal.
  • Ako vaša beba ima puno prostora da se kreće manje je verovatno da će se spustiti u karlicu, već će nastaviti da uživa u plimanju u plodovoj vodi.
  • Oblik karlice ili položaj placente.
  • Ako je vaša beba velika veće su šanse da ćes se spustiti u karlicu tek kada počnu kontrakcije.

Iskustva drugih trudnica i mama:
„Ja sam trudna 37+6 nedelja i na poslednjem ultrazvuku  ( 37 + 1 ) ginekolog mi je rekao da se bebina glava još uvek nije spustila, kao i da to ne govori kada ću se poroditi jer se neke bebe ne spuštaju dok ne počne sam porođaj. Kaže da će prve kontrakcije povući bebu dole.“

„Odjednom sam primetila da mi stomak izgleda niže i osećam težak pritisak dole. “

“ Ginekolog može da oseti da li se bebina glava spustila tako što će da opipa oko pubične kosti kako bi osetio bebinu glavicu.“

„Neke bebe se spuštaju u 28. nedelji, trudnica oseća pritisak u karlici koji je teško ne primetiti.“