Spirulina je vrsta plavo-zelene alge od koje se hladnim presovanjem veoma lako dobijaju tablete ili se ona primenjuje u vidu praha, kao dodatak salatama i šejkovima od voća i povrća.

Spirulina je izuzetno bogata proteinima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i brojnim drugim nutritijentima koji pospešuju zdravlje i vitalnost organizma.

Slede najznačajniji efekti spiruline na organizam:

Spirulina jača imuni sistem

S obzirom na izuzetnu obogaćenost hranljivim materijama, spirulina može biti vaš pouzdan saveznik u borbi protiv svih vrsta oboljenja – bakterijskih, virusnih i gljivičnih.

Spirulina poboljšava zdravlje očiju

Prva namirnica na koju pomislimo kada se pomene zdravlje očiju svakako jeste šargarepa. Ovo ukusno povrće predstavlja jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A. Međutim, naučnici tvrde da spirulina sadrži više vitamina A i od šargarepe. Ovo saznanje ukazuje na to je upotreba spiruline visoko preporučljiva osobama koje imaju bilo koju vrstu problema sa vidom.

Upotreba spiruline smanjuje simptome hroničnih zapaljenskih procesa

Zapaljenje predstavlja znak da se organizam bori protiv infekcije i na taj način se brani od njenih štetnih uticaja. Međutim, ovo može voditi brojnim problemima. Hronični zapaljenski procesi mogu uzrokovati gojaznost, dijabetes, kancer, osteoporozu, aterosklerozu i hipertenziju (povišen krvni pritisak).

Zahvaljujući anti-zapaljenskim svojstvima koje spirulina poseduje, ova alga se preporučuje upravo u sklopu terapije, ali i prevencije zapaljenskih oboljenja u organizmu.

Spirulina deluje blagotvorno na varenje

S obzirom da spirulina pripada porodici algi, ne čudi da je izuzetno bogata biljnim vlaknima. Biljna vlakna imaju važnu ulogu u regulaciji pražnjenja creva, tj. u prevenciji i tretmanu zatvora. Spirulina pospešuje razmnožavanje dobrih bakterija u crevima (probiotika), a stručnjaci smatraju da smanjuje i rizik od nastanka raka debelog creva.

Održavajući digestivni sistem zdravim, spirulina pospešuje iskoristljivost hranljivih materija u crevima i tako indirektno obogaćuje organizam nutritijentima koje unosimo i putem drugih namirnica.

Spirulina pomaže da se organizam detoksikuje (oslobodi toksina)

Spirulina sadrži hlorofil – zeleni pigment, koji apsorbuje sunčeve zrake i obezbeđuje energiju za sintezu hrane u biljkama, u procesu koji se naziva fotosinteza. Nisu biljke jedine koje imaju koristi od hlorofila. U ljudskom organizmu, hlorofil neutralizuje toksične supstance i tako štiti organizam od njihovog štetnog dejstva.

Spirulina prevenira anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa

Gvožđe je neophodno za proizvodnju eritrocita, koji predstavljaju komponentu krvi odgovornu za transport kiseonika do molekula organizma. Ishrana siromašna gvožđem može dovesti upravo do anemije ove vrste. S obzirom na to da je trudnicama gvožđe izuzetno potrebno kako bi se plod pravilno razvio, upotreba spiruline se preporučuje i tokom trudnoće.

Spirulina ima izvanredan uticaj na izgled kože

Kao najpoznatija antioksidativna namirnica često se pominje borovnica. Ipak, da li ste znali da spirulina sadrži 4 puta više antioksidativnih sastojaka nego borovnica?

Ovo je razlog zbog koga upotreba spiruline čini da vaša koža zablista i isijava mladalačkim sjajem. Antioksidansi sprečavaju oštećenje ćelija kože slobodnim radikalima. Slobodni radikali na različite načine doprinose ubrzanju starenja kože i čine da koža izgleda umorno i beživotno. Spirulina tako pobeđuje i njihov štetan efekat na organizam.

Spirulina snižava krvni pritisak

Povišen krvni pritisak veoma je važno držati pod kontrolom, jer on predstavlja rizik od moždanog udara, šloga, pa i problema bubrežnog karaktera.

Zdrava i redovna ishrana, kao i fizička aktivnost, potpomažu regulaciju povišenog krvnog pritiska. Upotreba spiruline pokazala je izvanredan efekat na osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. Stručnjaci smatraju da spirulina pospešuje stvaranje azot-oksida u organizmu, koji opušta zidove krvnih sudova i na prirodan način reguliše krvni pritisak.