Koliko dugo sperma može da preživi u spoljašnjoj sredini?

Sušenjem sperme spermatozoidi umiru. Ubija ih i tekuća voda usled osmotskog šoka. Sapuni i prašak za pranje veša takođe ih ubija, jer ove supstance uništavaju ćelijsku membranu sperme.

Koliko je vremena potrebno da spermatozoidi dođu do jajovoda, odnosno jajne ćelije?

Vreme između snošaja, izbacivanja sperme u vaginu i dolaska sperme tj. spermatozoida u jajovod je od 5 do 68 minuta.

Prosečna količina i sadržaj ljudskog ejakulata

Obim i sadržaj ejakulata zavise od dužine vremena između ejakulacija (svršavanja). Prosečna zapremina sperme je 2.75 mililitara, u rasponu od 2-6 ml, i što je duži period apstinencije više se sperme izbaci. Prosečna sperma sadrži oko 180 miliona spermatozoida (66 miliona / ml), ali neki ejakulati sadrže čak 400 miliona spermatozoida. I količina i kvalitet sperme su važni determinatori plodnosti. Čovek se smatra neplodnim ukoliko njegova koncentracija spermatozoida padne ispod 20 miliona po mililitru sperme.

Prosečni broj spermatozoida je pao sa 113 miliona spermatozoida po mililitru sperme u 1940. godini na 66 miliona po mililitru u 1990. Zapremina ejakulata je opala sa 3.40 ml na 2,75 ml. To znači da muškarci sada u proseku ejakuliraju manje od polovine broja spermatozoida nego muškarci pre 50 godina. Broj je dakle pao sa 380 miliona spermatozoida na oko 180 miliona spermatozoida po ejakulatu. Osim toga, broj pokretnih spermatozoida je takođe pao. Važno je spomenuti da broj spermatozoida nije opao u manje zagađenim oblastima sveta tokom istog vremenskog perioda.

Sperma je plodna od 24 do 48 sati.

Pokretni spermatozoidi su pronađeni u ljudskom jajovodu do 85 sati odnosa, iako sposobnost da se oplodi jajna ćelija obično nestaje pre gubitka pokretljivosti.

Koliko je spermatozoida dovoljno za oplodnju?

Ako je potreban samo jedan spermatozoid da oplodi jaje, zašto nizak broj spermatozoida čini čoveka neplodnim? Plodan muškarac ejakulira između 2 i 5 mililitara sperme (u proseku oko jednu kašiku). U svakom ml normalno postoji oko 100 miliona spermatozoida. Ukoliko koncentracija padne ispod 20 miliona spermatozoida po mililitru obično postoji neki problem sa plodnošću.
Dvadeset miliona i dalje izgleda mnogo, pa ćete se možda zapitati u čemu je problem? Samo mali deo sperme iz vagine prelazi u matericu. Od onih koji uđu u matericu, samo mali deo pronađe svoj put do jajovoda. Obično je jajna ćelija skroz na drugom kraju jajovoda. Od spermatozoida koji su u jajovodu samo mali deo uspeva da pređe put od prednjeg do zadnjeg kraja jajovoda. Tako da je u stvari broj spermatozoida koji uspešno stižu do jajne ćeije zapravo veoma mali. Drugi problem je što jajna ćelija ne čeka prvi spermatozoid koji naiđe da je oplodi.  Jajna ćelija je obično pokrivena debelim slojem ćelija (corona radiata) koji služi da se ograniči broj spermatozoida koji će ući u jajnu ćeliju. Spermatozoidi sadrže enzime koji uništavaju ovaj barijeru. Potrebno je da jajnu ćeliju napadne mnogo spermatozoida kako bi uspeli da razbiju koronu dovoljno da jedan spermatozoid može da uđe. Ako nemate dovoljno spermatozoida, moguće je da nijedan neće uspeti da pređe ovaj dug put.

Veštačka oplodnja

Savremena invitro oplodnja (inseminacija) zaobilazi ovaj proces selekcije i postiže oplodnju sa mnogo manje spermatozoida. Uspešna oplodnja se može obaviti čak i spermom koja ne ume da pliva. Ovo se postiže direktnim ubrizgavanjem spermatozoida u jajnu ćeliju malom staklenom pipetom. Samo će vreme pokazati kako izbegavanje prirodnog procesa oplodnje utiče na ljudski genetski materijal.