Ili umetnost magične dremke za više energije i kreativnosti

Salvador Dali je pisao o ovoj tehnici koju je nazvao, „snivanje sa ključem“. On je za ovu tehniku govorio da je to  jedna od 50 tajni njegovog magičnog umeća. Dali je predstavio popodnevnu dremku kao sredstvo lucidnog sanjanja (mada bi se moglo reći da je to više hinagogija – stanje neposredno pre padanja u san). Traje manje od jednog minuta, u stvari, čak i jedan sekund može biti predugo! Dali preporučuje da dremež traje čak i manje od četvrtine sekunde. Spavati a ne zaspati.

Kako savladati veštinu ove dremke?


1. Spavajte sedeći uspravno (Dali preporučuje neku tvrdu, koščatu stolicu u španskom stilu, na slici)

2. Držite ključ u ruci, između prstiju

3. Opustite se i zaspite (ali ne predugo …)

4. Kako budete padali u san, ispustićete ključ. Cing!

5. Probudite se inspirisni!

Dali je izjavio  da je naučio ovaj metod ‘dremeža sa ključem “ od monaha Kapućina od Toleda. Ovaj metod dremanja pripisuje se i Aristotelu i Ajnštajnu.

Cilj je da oslobodite svoj um u sklopu kognitivnog uslovljavanja koje diže svest i senzitivnost (osetljivost) na viši nivo, a u isto vreme i izaziva trenutke najdubljih snova. U suštini, tako dozvoljavate svom umu da luta dovoljno dugo da pusti kreativne sokove da poteku.

Ova Dalijeva teorija i nije baš u skladu sa istraživanjima koja kažu da je za odmor mozga koji poboljšava kreativnost potrebno da se uđe u REM fazu sna, fazu sna u kojoj se dešavaju snovi. Više o tome možete pročitati u članku: https://planetazdravlja.com/zasto-je-jutro-pametnije-od-veceri/.

Činjenica je da spavanje jača pamćenje, ali i pomaže mozgu da reorganizuje i restruktuira sećanja tako da u snu dolazimo do kreativnih rešenja i ideja.

U svakom slučaju, ako isprobate ovu tehniku, nemate šta da izgubite – osim jedan sekund budnosti. Šta vi mislite o tome? Podelite sa nama vaša iskustva ako isprobate ovu Dalijevu tehniku.