Veliki broj ljudi ima ustaljenu naviku da spava na stomaku. Za vreme sna, mi težimo da zauzmemo što udobniji polozaj, ali ukoliko volite da spavate na stomaku, komfor možete skupo platiti. Dokazano je da je spavanje na stomaku opasno po zdravlje iz sledećih razloga:

Za vreme spavanja na stomaku, vrši se pritisak na unutrašnje organe, pre svega  na one koji su smešteni  u abdomenu i karlici, kao što je mokraćna bešika. Spavanje  na stomaku je pogubno po seksualno zdravlje, kako muškarca, tako i žene.

U položaju na stomaku disanje je otežano, pa zbog pritiska ne mozete da dišete punim plućima. Ćelije dobijaju manje kiseonika  i zbog toga srce počinje brže da radi, kako bi obezbedilo dovoljno kiseonika organizmu. Tako, srce radi pod povećanim opterećenjem, umesto da radi umereno –  što je karakteristicno za rad svih organa, pa i srca za vreme sna.  Ovo je neophodno kako bi  se organizmu obezbedio neophodan odmor.

Prilikom spavanja na stomaku, vaš vrat je okrenut na stranu, pa mišići vrata nisu relaksirani, nego napeti. Ovaj položaj predstavlja veliko opterećenje za vratni deo kičmenog stuba. Zato fizijatri strogo zabranjuju spavanje na stomaku, ukoliko pacijent ima bilo kakav problem sa kičmenim stubom.

Sledeći razlog se odnosi na žene – pritisak na grudi ne donosi ništa dobro. Tako, ukoliko stalno spavate u položaju na stomaku, za neko vreme će grudi izgubiti na elastičnosti. Česti su problemi i sa mlčnim žlezdama.

Takođe, u položaju na stomaku vaša koža lica ne diše. Ukoliko se često probudite sa umornim izgledom lica i nakon 8h sna, spavanje na stomaku je vrlo verovatno krivac za to.  Pored toga, postoji opasnost da se pojave prevremene bore na licu.

Pomoću gore navedenih informacija, lako zaključujemo da spavanje na stomaku ne pruža našem organizmu potreban odmor, a pored toga ima i brojne druge neželjene efekte.

Koji položaj tela tokom spavanja je najzdraviji?

Spavanje na leđima pružiće vašem organizmu najveći broj benefita. Pokušajte da se naviknete da spavate isključivo u ovom položaju. On će vam jedini  pružiti zdrav san i potreban odmor, bez povećanog rizika za pojavu prevremenih bora.  Mišići leđa su mnogo bolje razvijeni od onih na trbuhu, pa zbog toga neće doći do pritiska na organe. Takođe, grudni koš se tokom disanja u ovom položaju neometano širi, pa koža diše i ujutro vas očekuje blistava i odmorna.