Sok od cvekle povećava protok krvi do mozga kod starijih ljudi. Tamno crveno povrće može usporiti napredovanje demencije, pokazuju istraživanja.

Koren cvekle sadrži visoke koncentracije nitrata, koji bakterije u ustima pretvaraju u nitrite. A nitriti podstiču otvaranje krvnih sudova u telu, povećavajući protok krvi i kiseonika do mesta kojima nedostaje kiseonik.

Prethodne studije su pokazale da nitriti – koji se takođe nalaze u visokim koncentracijama u celeru, kupusu i drugom lisnatom zelenom povrću, poput spanaća – šire krvne sudove, ali istraživači kažu da je ovo prvi put da je dokazano da nitriti takođe povećavaju protok krvi do mozga.

Protok krvi u mozgu

Nekoliko vrlo pouzdanih studija pokazale su da sok od cvekle snižava krvni pritisak, ali se sada zna da on i povećava protok krvi u mozgu. Određene oblasti u mozgu postaju slabije prokrvljene kako starimo, i to je povezano sa demencijom i slabijim kognitivnim funkcionisanjem.

U jednom istraživanju, pokazalo se da ispitanici stari 70 godina i više imaju bolju prokrvljenost prednjeg dela obe hemisfere mozga, što su oblasti povezane sa degeneracijom koja vodi ka demenciji i drugim kognitivnim problemima. I sve to za vrlo kratak vremenski period od nekoliko nedelja. Ispitanici su uz doručak pili pola litre soka od cvekle.