O šitaki pečurkama

Šitaki pečurke su vrsta pečurki koja je najviše gajena u svetu i pored toga što su cenjen lek, one su namenu našle i u kulinarstvu, kao izuzetno ukusna i hranljiva namirnica. Šitaki pečurke se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane, a cena im je vrlo pristupačna.

Šitaki pečurke imaju antigljivično, antitumorno, i antivirusno dejstvo.

Šitaki pečurke su trenutno jedan od najpopularnijih izvora proteina u Japanu, a široko se koriste u Kini i drugim delovima Tihog okeana. Kao namirnica, šitaki pečurka je ukusna, hranljiva, i zdrava. Često se u receptima mogu koristiti kao zamena za meso.

Antivirusno dejstvo:

Šitaki pečurke proizvode interferon i to je tajna njihovog antivirusnog dejstva. Istraživači kažu da konzumiranje šitaki pečuraka snižava nivo holesterola u krvi čak 45 odsto. Do najdramatičnijih rezultata došlo se kada su ispitanici jeli  hranu sa puno holesterola istovremeno sa šitaki pečurkama. Holesterol je opao 6 do 15 odsto kada su ispitanici konzumirali  devet grama šitaki pečuraka dnevno, ili oko 10 osušenih pečuraka srednje veličine.

Šitaki pečurke ubrzavaju metabolizam i izlučivanje holesterola iz organizma. Sorta šitaki pečuraka „donko“ smanjuje holesterol  za 45% a sorta „košin“ 36 %. Aktivni sastojak šitaki pečurki odgovoran za ovakav efekat na holesterol  je amino kiselina po imenu eritadenin. Eritadenin smanjuje sve lipidne komponente u serumu lipoproteina i kod životinja i kod čoveka.

Neke studije na laboratorijskim životinjama pokazale su da šitaki pečurke smanjuju visok krvni pritisak.

Lentinan, visoko prečišćeni polisaharid koji se može izdvojiti iz šitaki pečurki, u Japanu je odobren lek. Obično se ubrizgava i koristi se kao sredstvo koje produžava život kod pacijenata koji boluju od raka, kao i u istraživanjima lekova protiv AIDS-a. Lentinan je komercijalno dostupan za kliničku upotrebu. U Japanu, ekstrakti ove pečurke su postali vodeće sredstvo za lečenje raka. Lentinan nije samo koristan za lečenje raka, već može da spreči povećanje hromozomskih oštećenja izazvanih lekovima protiv raka. Do sada nisu otkriveni ozbiljniji neželjeni efekti. U Japanu tretman miševa lentinanom pre zračenja obezbedio je potpunu zaštitu od smanjenja belih krvnih zrnaca. Ali, na zapadu, ovakvi tretmani pre zračenja još uvek se ne primenjuju. Postoje dokumentovani slučajevi gde su, primenom lentinana, kod bolesnika u velikoj meri smanjeni neželjeni efekti zračenja i hemoterapije. Necitotoksična priroda polisaharida obezbeđuje uništavanje neželjenih ćelija bez oštećenja domaćina. Lentinan leči bolesnike tako što uspostavlja homeostazu, i unapređuje unutrašnju otpornost prema bolesti.  Šitaki pečurke sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina, i bolje su od soje, mesa, mleka i jaja. Takođe predstavljaju dobar spoj vitamina i minerala, uključujući vitamine A, B, B12, C, D i niacin. Šitaki pečurke proizvode jedinjenje koje apsorbuje masti i tako utiču na smanjenje telesne težine.