Ishrana bazirana na sirovoj hrani se sastoji uglavnom od hrane u svom prirodnom stanju, tj. termički neobrađene hrane. Ova ishrana se smatra zdravom za celo telo, uključujući i kožu, jer u sirovoj hrani ima više hranljivih sastojaka nego u kuvanoj hrani. Toksini koje unosimo u naša tela se izlučuju pomoću znojnih žlezda u koži. Konzumiranje više sirove hrane umesto toksičnih namirnica može poboljšati zdravlje i izgled Vaše kože.
Enzimi
Zgrevanje hrane preko 40 stepeni uništava većinu enzima u hrani, polovinu proteina, i više od polovine vitamina i minerala, što znači da mnogo više hranljivih materija dobijate iz sirove hrane.
Izvlačenje što više enzima iz hrane je verovatno najvažnija stvar koju možete učiniti za svoju kožu, jer su enzimi potrebni za proces varenja. Što više enzima unosite, lakši će biti proces varenja, tako da ćete hranu brže izbaciti iz tela. To znači da će hrana i njeni potencijalni toksini biti van Vašeg tela pre nego što toksina dobiju priliku da oštete kožu.
Rak i starenje
Sirova hrana kao što je jagodičasto voće sadrži moćne antioksidante. Antioksidanti su važni u ishrani jer se oni bore protiv slobodnih radikala koje apsorbujemo kroz zagađeni vazduh i obrađene namirnice. Slobodni radikali su jedan od poznatih uzroka raka, ali takođe mogu da izazovu starenje kože, tako da će unošenje hrane sa dosta antioksidanata biti vrlo korisno za Vašu kožu.
Jedan od najistaknutijih znakova starenja kože je opuštenost. Ovo se dešava zbog gubitka kolagena. Jedite sirove namirnice koje sadrže kolagen, kao što su agrumi, i pomoći ćete Vašoj koži da se prirodno zategne.
Sunce ne samo da izaziva prevremene bore, već može dovesti i do raka kože. Beta karoten pomaže telu da se prirodno bori protiv štetnog uticaja sunca, održavajući kožu zdravom i čineći da izgleda mlađe. Sirova šargarepa i paradajz su dobri izvori beta karotena.
Akne
Ako patite od akni, u zavisnosti od uzroka, možete imati koristi od ishrane sa puno sirove hrane. Jedan od vodećih uzroka akni je hormonski disbalans, a konzumiranje sirove hrane kao što je lucerka, laneno seme, zob, peršun, celer, i komorača mogu da pomognu u regulaciji hormona.
Sumpor se dugo koristi kao lek za akne, ali umesto da ga stavite direktno na kožu, možete da jedete sirove špargle, brokoli, seme konoplje, seme bundeve, crni luk, crvenu papriku i kelj.
Ako imate akne, treba da izbegavate hranu koja može ostati u sistemu za varenje suviše dugo jer se tako nagomilavaju toksini, što može dovesti do akni. Tu spadaju mleko, rafinisani i kuvani ugljeni hidrati, kuvane masti i meso.