Simptom za zabrinutost 1: Vaginalno krvarenje (sa ili bez grčeva i bolova)

Tačkasto krvarenje je normalno, ali obilno krvarenje može biti znak vanmaterične trudnoće ili pobačaja. Svetlo crveno krvarenje je veći razlog za zabrinutost, dok što je krv tamnija, veća je verovatnoća da se radi o starijem krvarenju koje napušta telo.

Ako imate krvarenje i jake grčeve slične menstrualnim bolovima, to može biti znak mogućeg pobačaja. Ako su ovi simptomi u kombinaciji sa oštrim bolom u donjem stomaku, to može biti znak vanmaterične trudnoće (ozbiljna komplikacija koja se javlja kada se oplođena jajna ćelija implantira izvan materice, najčešće u jajovodu).

Tačkasto krvarenje ili slabo krvarenje često nije ozbiljan problem, ali ne treba ih ignorisati ako se javljaju sa grčevima, ili bolom u stomaku.

Simptom broj 2: Preterana mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje tokom prvog tromesečja su normalni, ali ako su preterani, mogu imati ozbiljne posledice.

Povraćanje koje ometa  vaše dnevne aktivnosti može da dovede do gubitka telesne težine, vrtoglavice, dehidratacije, i neravnoteže elektrolita.

Ako imate ovaj problem idite kod lekara. Možda će vam biti potrebno bolničko lečenje za lečenje dehidratacije, a mnogi lekovi su dostupni za kontrolu mučnine.

Mučnina i povraćanje su normalna pojava tokom trudnoće, ali ekstremi mogu da izazovu problem. Većina žena koje iskuse mučninu i povraćanje u prvom trimestru imaju normalnu, zdravu trudnoću.

Simptom broj 3: Visoka temperatura

Temperatura veća od 38 stepeni Celzijusa tokom trudnoće može biti opasna.

Trudnice su pod većim rizikom za dobijanje ozbiljnijih gripoza, uključujući svinjski grip. Visoka temperatura tokom prvog trimestra može biti povezana sa javljanjem određenih defekata kao što je defekt neuralne cevi jer se neuralna cev  formira u toku prvog trimestra.

Groznice u toku trudnoće praćene osipom i bolovima u zglobovima mogu biti znak infekcije, kao što je citomegalovirus (CMV), toksoplazma i parvovirus. CMV je najčešći uzrok kongenitalne gluvoće.

Idite kod lekara ukoliko imate visoku temperaturu,probleme sa gornjim disajnim putevima, kao i simptome gripa ili osip i bolove u zglobovima.

Trudnice imaju veći rizik od ozbiljnih bolesti  i smrti od gripa, naročito gripa H1N1. Sprečite ovo vakcinacijom.

Simptom br.4: Vaginalni sekret i svrab

To mogu biti znaci infekcije ili polnih bolesti koje mogu imati ozbiljne posledice u trudnoći. Oni mogu izazvati prevremeni porođaj ili infekciju ploda. Pod hitno idite kod ginekologa ako imate ove simptome.

Simptom broj 5: Bol ili peckanje tokom mokrenja

Ovo može biti znak upale bešike ili infekcije urinarnog trakta i ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnijih bolesti, infekcija, prevremenog porođaja.

Lečenje infekcije može da ublaži bol, i pomoći će vam da osigurate zdravu trudnoću.

Simptom broj 6: oticanje noge ili lista na jednoj strani/ jake glavobolje

To bi moglo da znači da imate ugrušak krvi. Trudnoća je stanje hiperkoagulacije, što znači da su trudnice pod većim rizikom za dobijanje krvnih ugrušaka u donjim ekstremitetima i mozgu. Ugrušak krvi u mozgu može uzrokovati jake glavobolje, a ugrušak krvi u donjim ekstremitetima uzrokuje bol, crvenilo i oticanje. Zaslepljujuća glavobolja može biti uzrokovana visokim krvnim pritiskom ili može biti znak malformacija u mozgu.

Žene koje imaju istoriju ove bolesti u porodici, trebalo bi da razgovaraju preventivno sa svojim lekarom pre trudnoće ili čim saznaju da su trudne.

Simptom broj 7: pogoršanje zdravstvenih problema

Žene koje imaju određene bolesti, kao što su oboljenje štitne žlezde, dijabetes, visok krvni pritisak, astma i / ili lupus, treba da pažljivo prate promene u ovim bolestima za vreme trudnoće.

Ako ne kontrolišete svoju bolest, to može da ima ozbiljne posledice za vaše zdravlje – i zdravlje vaše bebe. Na primer, ako je nivo tiroidnih hormona suviše visok ili nizak, moguće je da imate rizik od spontanog pobačaja. Ili ako nivo šećera u krvi nije strogo kontrolisan, možda imate povećan rizik od pobačaja ili fetalnih anomalija.

Većina žena ima zdravu trudnoću, pa nemojte nepotrebno da brinete i pokušajte da uživate u svojoj trudnoći. Stres nije dobar i pozitivan stav, ni za mamu ni za bebu. Dobra prenatalna nega, kao što su redovne posete lekaru, zdrava ishrana, pravilan odmor, i uzimanje prenatalnih vitamina su takođe vrlo bitni.