Psorijazne promene u predelu kože glave manifestuju se kao crvenkasta, krljušasta uzdignuća.

Na koži glave može se pojaviti više psorijaznih područja, koja se mogu proširiti  i na čelo, potiljak, kao i na predeo iza ušiju.

Psorijaza kože glave nije zarazno oboljenje.

handshaking-4

Kao i kod drugih tipova psorijaze, tačan uzrok nije poznat, ali postoje indicije da je ovo oboljenje uzrokovano abnormalnostima imunog sistema koja dovode do pojačanog rasta ćelija kože, što uzrokuje promene na koži koje se opisuju kao “zakrpe”.

Ukoliko je psorijaza prisutna kod više članova iste porodice, veće su šanse za njeno pojavljivanje na genetskoj osnovi .

Najčešće se, kod osoba koje imaju psorijazu u predelu skalpa, ona javlja i na drugim telesnim područjima, iako postoji mogućnost da se psorijaza  manifestuje isključivo u predelu kože glave.

scalp-psoriasis

Psorijaza kože glave može biti veoma blaga i time gotovo neprimetna. Međutim, postoje veoma teški slučajevi psorijaze, koja je dugotrajna i izaziva izrazita zadebljanja nalik na krljušt, koja su lako uočljiva.

Intenzivan svrab, koji je simptom psorijaze, može negativno uticati na svakodnevicu i remetiti san pojedinca, a češanje koje prati ovaj jak svrab može dovesti do infekcije  kože i opadanja kose.

Psorijaza kože glave negativno utiče i na život osobe u socijalnom smislu, jer izaziva sram i često izolaciju od okoline.

 

Simptomi psorijaze kože glave

Simptomi blagog oblika psorijaze mogu biti predstavljeni samo blagim i mestimičnim perutanjem kože glave.

Simptomi umerenog do teškog oblika psorijaze uključuju:

–          Crvenkasta područja na koži lobanje

–          Plake, srebrnasto-bele boje

–          Perutanje kože glave

–          Suvu kožu temena

–          Intenzivan svrab

–          Osećaj peckanja i bola

–          Opadanje kose.

Psorijaza

Iako psorijaza, sama po sebi, nije uzrok opadanju kose, učestalo i intenzivno češanje, grubo uklanjanje plaka i agresivni tretmani kože glave  mogu uzrokovati privremeni gubitak kose.

Dobra vest je da nakon povlačenja psorijaznih promena kosa ponovo raste na kritičnim područjima.

Stoga, ukoliko imate neke od ovih simptoma,  savetujemo da posetite svog lekara ili dermatologa. Psorijaza može biti dijagnostikovana vizuelnim pregledom, ili se vrši biopsija zahvaćenog tkiva, kako bi se isključila mogućnost postojanja  neko drugog oboljenja, kao što je seborejični dermatitis.