Ako imate simptome moždanog udara, smesta pozovite 94.

Simptomi moždanog udara su:

1. Nagla utrnulost , žmarci , slabost , ili gubitak sposobnosti pokretanja mišića lica, ruku ili nogu, obično na samo jednoj strani tela.
2. Iznenadne promene u čulu vida.
3. Iznenadni problemi sa govorom.
4. Iznenadna konfuzija ili problemi u razumevanju jednostavih rečenica.
5. Iznenadni problemi sa hodom ili ravnotežom .
6. Iznenadna jaka glavobolja koja se razlikuje od prethodnih glavobolja.
Simptomi mogu da variraju u zavisnosti da li je moždani udar izazvan ugruškom krvi (ishemijski moždani udar) ili krvarenjem (hemoragični šlog), gde udar nastaje u mozgu, kao i od toga koliko je ozbiljan.
Ako se desi nekoliko manjih udara sa razmacima, moguće je da se jave postepene promene u hodu, ravnoteži, razmišljanju ili ponašanju.
Moždani udar se obično dešava iznenada , ali se može i javiti tokom nekoliko sati. Na primer, može početi osećanjem blage slabosti. Vremenom se može javiti nesposobnost da pomerate ruku ili nogu na jednoj strani tela.
Nije uvek lako prepoznati simptome manjeg šloga. Četso ove simptome ljudi pripišu starenju ili ih pomešaju sa sličnim simptomima drugih bolesti od kojih boluju.

Istinita lična ispovest žene koji je preživela šlog

Sve je počelo sa glavoboljom – lupajući bol iza levog oka – koja nikako nije prestajala. U to vreme bila sam zdrava 37-godišnjakinja. Pokušala sam da se otarasim bola kardio vežbanjem, ali bezuspešno. Bilo mi je loše,pa sam krenula da se istuširam. Počela sam da gubim koordinaciju i ravnotežu, pa sam se naslonila na zid tuš kabine. Odvrnula sam vodu i počela sam da gubim osećaj gde moje telo počinje a gde se završava. Osećala sam da sam u tečnom stanju. Shvatila sam da doživljavam moždani udar. Poželela sam da legnem i da se odmorim, ali sam u isto vreme bila svesna da ću, ako to uradim, umreti. U pitanju je bio tip šloga uzrokovan krvarenjem u mozgu usled arteriovenske malformacije – malformacije veze između arterije i vene u njenom mozgu. Krv je poplavila delove njenog mozga koji su odgovorni za kretanje, govor, fizičke granice i čula.
Sa velikim naporom pokušavala je da se seti broja telefona na poslu, škrabala je brojeve na papiru. Brojevi koje je napisala ličili su na brojeve na tipkama telefona. Uspela je da pozove broj svoje kancelarije. Kada je njena koleginica čula njeno mumlanje, smesta je zvala hitnu pomoć, nakon čega je prevežena u bolnicu.
Nakon pet dana u bolnici, urađena joj je operacija arteriovenske malformacije. Operacija je bila uspešna ali to je bio samo početak njenog osmogodišnjeg oporavka.