Koji su simptomi lajmske bolesti?

Kako napreduje, lajmska bolest utiče na različite delove tela u različitim stepenima. Mesto gde krpelj ujede je mesto gde bakterije koje uzrokuju lajmsku bolest ulaze u kožu. Kako se bakterije šire po koži od početnog mesta ujeda krpelja, infekcija izaziva sve širi crvenkasti osip koji se obično povezuje sa „gripoznim simptomima“. Kasnije, bakterije mogu da proizvedu abnormalnosti u zglobovima, srcu i nervnom sistemu.

Lajmska bolest ima tri faze: (1) rana lokalizovano faza gde dolazi do zapaljenja mesta ujeda na koži; (2) rano širenje bolesti gde lajmska bolest napada srce i nervni sistem (tu spadaju i meningitis i paraliza) (3) uznapredovalu lajmsku bolest karakterišu oštećenja motornih i senzornih nerava i zapaljenje mozga, kao i artritis.

U ranoj fazi bolesti, u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja od ujeda krpelja, na koži oko ujeda širi se prsten crvenila. Nekad je spoljni prsten svetliji, a centralni tamniji. Ovaj klasični početni osip se zove „eritema migrans“. Pacijenti često ne primete da ih je ujeo krpelj. Krpelji mogu biti jako mali, veličine tački u ovom tekstu. Takođe, nekada se ne javi osip. Više od jednog u četiri bolesnika ne dobiju osip. Crvenilo kože je često praćeno umorom, ukočenošću mišića i natečenim limfnim čvorovima, i glavoboljom, nalik simptomima infekcije virusom.

Crvenilo nestaje, bez lečenja, u roku od oko mesec dana. Nedeljama do mesecima nakon početnog crvenila kože bakterije i njihovi efekti se prošire po celom telu. Nakon toga dolazi do bolesti u zglobovima, srcu i nervnom sistemu.

U uznapredovalim fazama lajmska bolest može da utiče na srce, izaziva upalu srčanog mišića. To može dovesti do abnormalnog srčanog ritma i srčanih oboljenja. Nervni sistem može da razvije paralizu facijalnog mišića, tj. mišića lica (Belova paraliza), nenormalne osećaje zbog bolesti perifernih nerava (neuropatija), meningitis, i konfuziju. Artritis, ili zapaljenja u zglobovima, počinje otokom, ukočenošću i bolom. Obično samo jedan ili nekoliko zglobova obole, najčešće kolena. Artritis kod lajmske bolesti može da izgleda kao i mnoge druge vrste zapaljenskog artritisa i može da postane hroničan.

Istraživači su takođe otkrili da se anksioznost i depresija javljaju češće kod ljudi koji boljuju od lajmske bolesti.