Dojenje

Mnogi pacijenti koji su stavili silikonske grudi uspešno doje. Međutim, implanti mogu da ometaju dojenje.

Recite svom plastičnom hirurgu ako planirate da dojite, jer to može uticati na hiruršku tehniku koju će koristiti.

Mamografija

Postoji rizik da će implanti sprečiti otkrivanje raka dojke. Tokom mamografije, rendgena, ili ultrazvuka, implanti mogu da sakriju sumnjive tumore ili lezije. Ako budete išli na ova snimanja, obavestite doktora i tehničara koji obavlja snimanje da imate implante.

Tokom mamografije se grudi pritiskaju, što povećava šanse za se implanti oštete.

Anaplastični veliki ćelijski limfom

Implanti mogu povećati rizik od dobijanja anaplastičnog limfoma velikih ćelija, što je redak limfom (rak krvi) koji utiče na bela krvna zrnca koja se zovu T ćelije. Anaplastični limfom velikih ćelija se može pojaviti u kapsuli tkiva ožiljka koji se formira oko implanta.

Gubitak osećaja

Posle operacije dojki, neki pacijenti gube osećaj u bradavicama i grudima. Gubitak osećaja proizilazi iz oštećenja nervnih završetaka u grudima i bradavicama. Gubitak osećaja može biti privremen, ali i stalan. Hirurška tehnika može da utiče na pojavu ove komplikacije.

Kapsularna kontraktura

Kapsularna kontraktura se javlja kada tkivo ožiljka formira kapsulu koja pritiska implant i čini da on postane tvrd i izobličen. To se može desiti bilo kada nakon ovog tipa operacije dojke. Skoro je nemoguće predvideti kod koga će se javiti kapsularna kontraktura, ali faktori rizika uključuju povrede grudi ili nepostojanje dovoljne količine kože da pokrije implant. Često je potrebna operacija da se ispravi kapsularna kontraktura.

Dupli mehur

Dešava se da se jedan ili oba implanta pomere ispod linije gde se dojke sastaju sa  grudnim košem , stvarajući liniju ili udubljenje preko donjeg dela grudi. Do ove komplikacije može doći ako su na primer implanti preveliki ili ako su loše pozicionirani. Ovaj problem se ispravlja hirurškim putem.

Curenje materijala iz implanta

Istraživanja su ispitivala da li materijal koji iscuri u okolna tkiva ima šetne posledice, i pokazalo se da ipak nema dovoljno dokaza.

Pucanje implanta

Nijedan implant ne traje zauvek. Implanti mogu da puknu i to je rezultat prirodnog starenja implanta, preteranog pritiskanja grudi, ili trauma (npr. udaraca). Najprimetniji efekat je promena u veličini i obliku dojke. U zavisnosti od veličine pucanja, promene u izgledu dojke mogu se javiti  u roku od nekoliko dana, ali i mnogo duže. Treba biti jako obazriv kada se radi mamografija, da implant ne bi puknuo.

Pitajte svog lekara

Pre operacije, razgovarajte o mogućim neželjenim efektima sa plastičnim hirurgom, koji ima iskustva u uvećanju grudi. Izbor odgovarajućeg plastičnog hirurga, praćenje pre-i postoperativnih uputstava, kao i postavljanje realnih očekivanja koja se tiču veličine i obima implanta, pomoći će vam da izbegnete neželjena dejstva.

Ukoliko ste zainteresovani za uvećanje grudi, ali želite da izbegnete implante, raspitajte se kod hirurga da li ste kandidat za auto-povećanje, postupak koji koristi postojeće tkivo dojki žena za njihovo uvećanje.