Broj 1 i broj 2: Pušenje ne, krema za sunčanje da
Umorna, gruba koža i neujednačen ten uyrokovani su velikim delom preteranim iylaganjem suncu. Istraživanja su pokazala da se prevremen nastanak bora može povezati sa pušenjem. Koristite kremu za sunčanje sa UVA i UVB filterima sa faktorom 30 i većim čak i kada je oblačnoNosite širokog spektra sunca da štiti od UVA i UVB zraka sa SPF od 30 ili više, i nanosite je svakim dva do 3 sata provedenih na suncu.

No 3: Koristite retinoide
Istraživanja su pokazala da retinoidi čiste akne, smanjenuju fine bore, povećavaju proizvodnju kolagena, smanjuju braon mrlje i pege, i poboljšavaju teksturu kože.

Retinoidi mogu da pomognu u lečenju prekancerozne lezije kože – prodaju se na recept.
Muškarci i žene čine treba da počnu da koriste retinoide već u 20im godinama.
Loša strana retinoida je što u početku mogu izazvati sušenje, ljuštenje, i crvenilo.
Dermatolozi kažu da treba početi polako, nanoseći retinoide količine zrna graška svake druge ili treće noći, dok se koža ne prilagodi.
Postoje i verzije koje su blaže i mogu se kupiti bez recepta.

Broj 4: Jednostavna nega kože

Prekomerna upotreba više različitih proizvoda je najveća greška koju ljudi prave u nezi kože.
Bombardovanje kože sa mnoštvom različitih sastojaka može biti iritirajuće. Neki sastojci poništavaju dejstvo drugih.
Na primer, salicilna ili glikolna kiselina razbija sastojke kao što su retinol, hidrohinon, ili vitamin C.
Dovoljno je imati jedno sredstvo za čišćenje kože, kremu za sunčanje, kremu i retinoid ili retinol.

No 5: Dajte proizvodima vremena da prodeluju

Nemojte menjati proizvode svakih par nedelja.
Menjajte proizvode s promenom godišnjih doba. Na primer leti treba koristiti hidratantnu kremu bez ulja, a zimi masnije kreme jer hladnoća i vetar isušuju kožu. Prestanite da koristite proizvod ako vam koža reaguje otokom, crvenilom, svrabom ili slično.

No 6: Uravnotežen život

Tajne zdrave kože su veganska ishrana, početak dana sa sokom od manga, borovnica, i spanaća, izbegavanje prerađene hrane i korišćenje organskog voća i povrća, joga, i najmanje sedam sati sna.

Normalno spavanje optimizuje prirodno lučenje ljudskog hormona rasta koji promoviše promet ćelija i proizvodnju kolagena, dok vežbe povećavaju cirkulaciju i protok hranljivih materija u kožu.
Aktivnosti kao što su joga i meditacija pomažu da se stres drži pod kontrolom, što zauzvrat smanjuje oslobađanje hormona stresa koji pogoršavaju akne, ekceme, i druge kožne bolesti. Redovna meditacija ubrzava zaceljivanje kože kod psorijaze.