Žene, ako se ne borite za ono što želite, vaši muževi će tumarati u mraku- i verovatno neće moći da vam pruže ono što želite. Način na koji razgovarate o vašim problemima može dodatno pogoršati stvari.

Lako je venčati se. Biti u braku je malo teže. Evo nekih stručnih saveta kako da izbegnete ili ispravite šest uobičajenih grešaka koje vas mogu koštati braka, ili u najmanju ruku, oslabiti njegove temelje.
1. Biti suviše prilagodljiv.

Neke žene su suviše spremne da odustanu od onoga što žele. Žena je često dodatak mužu, umesto da bude punopravni i ravnopravni partner u braku.
Neke žene teže da budu fokusirane samo na muža, a ne na sebe, dok je kod muškaraca suprotno. One to često rade jer žele da izbegnu svađe ili neprijatnosti, ili, podsvesno, misle da će sačuvati vezu ako budu potisnule ono što one žele. Osećaj bespomoćnosti dovodi do besa koji se kad tad ispolji.
Rešenje? Izrazite racionalno vašu zabrinutost, bez obzira da li se radi o kućnim poslovima ili roditeljskim dužnostima, ili o neprovođenju dovoljno vremena sa svojim mužem ili neposvećivanju dovoljno vremena sebi. Ako kažete šta vas muči, postoje veće šanse da ćete problem zajedno rešiti, nego kada o tome ćutite.
2. Ne iskazivati dovoljno jasno očekivanja.

Parovi koji najbolje funkcionišu u braku su jasno iskazali svoja očekivanja od samog početka o podeli rada, roditeljstvu, novcu itd.
Međutim, mnogi parovi ne povedu te razgovore i ponašaju se nasumično. Mnogi parovi funkcionišu tako što se ponašaju na osnovu onog što oni pretpostavljaju da je ispravno i normalno, jer su odrastali na taj način i tako bili vaspitavani. I očekuju da su njihove norme ponašanja univerzalne i da će se i njihov partner ponašati u skladu s njima.
Lako se može pojaviti ogorčenost ako se očekivanja razlikuju ili ako se raspadnu pod udarom stvarnog života. Na primer, neke žene misle da će beba promeniti njihove muževe ili da će ih zbližiti. Ono što znamo o bračnom zadovoljstvu je da ono doživi značajan pad kada se rodi prvo dete.  Da su to znali pre braka …. lakše bi se suočili sa nastalim problemima i ne bi toliko paničili kad im se iluzije rasprše.
3. Potcenjivati uticaj tona glasa.

Bez obzira na to ko govori, muškarac ili žena, ton glasa može biti problem ako sadrži u sebi i trunčicu negativnosti.
Ako ste zabrinuti, verbalizujte svoje brige na učtiv način, što je mnogo bolje nego da govorite frustriranim, iritirajućim glasom.
U svakom slučaju, diskutujte o onome šta vas muči. Ali uradite to na način koji traži rešenja i alternative, pre nego da koristite razgovor kao izduvni ventil i onemogućite pronalaženje mirnog rešenja.

4. Neusklađeni stilovi komunikacije.

Ako mislite da muž ne čuje ono što mu govorite, možda su problem različiti stilovi komunikacije. Neke žene ponove svoje žalbe ili zabrinutost nekoliko puta u nastojanju da privuku pažnju njihovih muževa. Neki muškarci to nazivaju zanovetanje, ali to samo možda znači da imaju različite stilove komunikacije.
Na primer, jedna osoba želi razgovor, ali druga osoba ne zna kako da odgovori ili se zatvara, pa onaj koji govori nastavlja sa svojom pričom, a drugi ćuti.  Ako se to često događa u vašoj vezi, ne zaboravite da napravite pauzu, kako bi vaš bračni drug mogao da apsorbuje ono što mu govorite i da potvrdi ono što je čuo.
Moglo bi biti korisno i realno sagledati situaciju – neke stvari se mogu ispraviti, ali neke ne. Neke su fiksirane osobine ličnosti koje je nemoguće promeniti. Oko 70% bračnih problema su stalni, tj. predstavljaju ukorenjene probleme koji jako dugo traju.
Izazov je prepoznati šta se ne može ispraviti. Tako se lakše i prihvatraju neke osobine. Ne možete opreznog čoveka promeniti u čoveka koji olako uleće u rizike, ili introvertnog u ekstrovertnog.

5. Ne tretirati seks kao prioritet.

Bilo da je reč o zamoru ili nekom drugom razlogu, mnoge žene ne odvajaju dovoljno vremena za seks i to je velika greška.
Realnost je da je zdrav seksualni život dobar za obe strane. Seks doprinosi jačanju bliskosti između supružnika.
Žene treba da odvajaju vreme za seks i da neguju želju za seksom.  Ali one ne mogu samo da ostave sve obaveze i probleme ispred spavaće sobe. Za zdrav seksualni život je potrebno provoditi vreme zajedno, biti brižan i pokazivati ljubav jedno drugom. Tako se gradi želja za vođenjem ljubavi i povećava se užitak u seksu.
Osećati se seksi je dobar početak, a to znači da žena mora dati sebi prioritet. Ako ste žena, morate da date prioritet brizi o sebi. Ako se osećate dobro i ako ste zadovoljni sobom, verovatno ćete se osećati seksualnije.
6. Zaboravljati paziti i maziti svog partnera.

Neke žene se toliko fokusiraju na decu, posao i kuću da zaborave da čine male gestove koji učvršćuju brak. U zdravim vezama, postoje česti izlivi pozitivnosti. To mogu biti osmesi, kontakt očima, zagrljaji ili dodiri, verbalni komentari tipa ‘Slažem se sa tim“ ili „to si dobro primetio“ ili čak reč „da“. Slušanje, dogovor, poštovanje, naklonost – svi oni šalju pozitivnu energiju i čine da se oba partnera osećaju dobro.
Ovi sitni gestovi podsećaju oba partnera da vole jedan drugog, a prijateljstvo je u srcu uspešnih brakova.  Ljudi koji su u braku često ne obnavljaju znanja o partneru i o sebi, što ih međusobno udaljava i oni gube poštovanje jedno prema drugom. Ono što je neko bio sa 24 godine nije isto što je i sa 34. Da bi brak bio uspešan treba poštovati i voleti ono što vaš partner postaje, a ne samo ono što je bio u trenutku kada ste ga prvi put zavoleli.