Povećajte volumen tanke i beživotne kose silikonom
Jaki balzami i maske za kosu samo učine kosu mlitavom. Bolje je koristiti proizvode sa silikonom. Silikon obavija vlasi tankim slojem, tako čineći efekat bujnije kose. Silikon ostaje na mestu čak i nakon ispiranja kose.

Vladimir Milovanović Photography

Jedite ribu i orase jer su oni zdravi za kosu

Proteini i omega-3 masne kiseline, na primer u lososu i orasima, poboljšavaju zdravlje kože glave. Hranljive materije koje se nalaze u lisnatom povrću, pasulju, i šargarepi takođe su dobre za vašu kosu. Čuvajte se dijeta za brzo mršavljenje. Nedostatak nekih hranljivih materija, kao što su cink, biotin, ili protein, mogu da dovedu do osetljivosti kose ili gubitka kose.

Zaštitite sjaj kose mlakom vodom

Topla voda može da uništi sebum kože glave, zaštitnu masnoću koja se ponaša kao prirodni balzam i daje kosi sjaj. Zato koristite mlaku vodu za pranje kose. Masirajte teme šamponom.

Popravite rascvetale krajeve proteinima

Često friziranje, farbanje, beljenje, trajna mogu oštetiti zaštitni, spoljašnji sloj kose što dovodi do cvetanja krajeva kose. Proizvodi sa proteinima mogu zaceliti kosu. Međutim, ovo zaceljejne je kratkotrajno, i traje samo do sledećeg pranja, tako da ćete morati da koristite ove proizvode redovno.

Bujnost

Punoća kose nam je zapisana u genima – i tehnikama stilizovanja kose. Prirodne riđokose imaju deblje vlasi, dok plavuše imaju najviše vlasi ali i najtanje vlasi. Koristite balzam koji se ne ispira ili penu i prvo osušite deo kose pri korenu. Ako vam je kosa jako tanka podesite fen na najmanju brzinu prilikom sušenja, uvijanja ili ispravljanja.

Ne tretirajte perut uljima

Perut nije izazvana suvom kožom temena, već inflamatornim procesom koji utiče na kožu glave. Trljanje ulja u kožu glave može da pogorša upalu i perut. Zato su za lečenje peruti najbolji medicinski šamponi. Obavezno dobro isperite kosu nakon upotrebe medicinskog šampona.

Ne koristite jake fenove

Istraživanja su pokazala da se korišćenjem fenova velike voltaže kosa osuši otprilike za istu količinu vremena kao i sa slabijim fenovima, a veća toplota nanosi veću štetu kosi.

Manje se češljajte kako biste ograničili gubitak kose

Normalno je da vam otpadne u proseku 50 do 100 dlaka svaki dan. Ove dlačice su prestale da rastu i dostigle fazu odmora. Da biste smanjili dodatni gubitak kose, češljajte se češljevima koji imaju jastučić iz koga idu zupci i nemojte da češljate mokru kosu.

Izbegavajte određene frizure koje izazivaju oštećenja

Zategnuti repovi i pletenice mogu pokidati dlake i oštetiti folikul dlake. Kontinuirano povlačenje može čak da dovede do gubitka kose. Zatezanje kose vrši pritisak na dlake. Mokra kosa je krhkija, tako da ne bi trebalo da pravite pletenice ili vezujete rep kad vam je kosa mokra.

Ne dozvolite da vam skupi brendovi očiste novčanik

Često skupi proizvodi nisu bolji od jeftinijih. Važno je izabrati šampone i druge proizvode koji odgovaraju vašem tipu kose: za masnu, suvu ili farbanu kosu.

Koristite nežne proizvode za pokrivanje sedih

Kosa ne samo da postaje sve više seda što smo stariji – već takođe postaje slabija i raste sporije. Hemikalije koje se koriste na „zreloj“ kosi treba da budu slabije kako bi se izbegla oštećenja kose.

Neutrališite kovrdžanje

Proizvodi sa neutralnom pH vrednošću smiruju kovrdžavu kožu kada podivlja zbog vlage u vazduhu.

Ne češljajte kovrdže

Kovrdžava kosa je često suva i lomljiva. Češljajte ih prstima. Proizvodi sa polimerima čine kosu glatkom i krotkijom. Izbegavajte peglu za kosu.

Izbegavajte ekstremne promene boje

Neki dermatolozi preporučuju da se farbate u boje koje se razlikuju od vaše prirodne boje do tri nijanse.

Smanjite korišćenje fena

Često sušenje fenom oštećuje kosu i može dovesti do gubitka kose. Kada sušite kosu, smanjite toplotu. Zaštitite kosu balzamom pre sušenja.

Zaštitite kosu od sunca

Sunce oštećuje kosu koliko i kožu. Izlaganje suncu isušuje kosu, posebno ako je farbate. Koristite lak za kosu sa SPF zaštitom – ili nosite šešir kad je Sunce najjače. Leti se češće šišajte kako bi vam kosa izgledala što zdravije.

Tuširajte se pre plivanja

Ako pokvasite kosu pre nego što uđete u bazen, izbeći ćete oštećenja izazvana hlorom. Ako vam je kosa već zasićena vodom, neće apsorbovati mnogo hemikalija iz bazenske vode.

Odmorite kosu od stilizovanja

Izbegavajte sve tehnike oblikovanja kose uključujući vezivanje. Čak i jako trljanje mokre kose peškirom može oštetiti kosu.

Budite svesni promena u kosi

Nagle promene u kosi, kao što su lomljive vlasi ili gubitak kose, mogu da budu znak zdravstvenog problema. Na primer, gubitak kose može biti izazvan oboljenjem štitne žlezde, nedostatkom gvožđa, ili autoimunim bolestima. Neki lekovi izazivaju opadanje kose. Ako ste zabrinuti zbog promena u kvalitetu vaše kose, posetite dermatologa.