Dosta se govori o zdravom snu i njegovom velikom značaju za obnavljanje organizma. Ništa manje nije značajniji i način na koji se budimo.

Navike posle buđenja varijaju od osobe do osobe, pa tako neki vole da se probude uz jutarnju kafu ili gledajući tv, kupanjem, ili odmah neposredno doručkuju. Neki su seksualno aktivni od ranog jutra. Da li i koliko su sve ove aktivnosti dobre za naše zdravlje? Šta to zapravo trebamo da radimo, kada zakoračimo u novi dan? To najpre zavisi od našeg stava prema zdravom snu i rasporedu spavanja, naravno i radnog vremena. Ako imamo optimalno vreme sna od 7-8 časova, i recimo ustanemo u šest ili sedam ujutru, imaćemo prostora da izvučemo korist unoseći aktivnosti koje možemo da uradimo pre nego što krenemo na posao.

Istezanje. Poznato je, da biste imali kvalitetan i okrepljujući san savetuje se da istežete mišiće i radite vežbe, one koje Vama prijaju. Kada se probudimo lagano istezanje je još važnije, ali zapamtite, lagano, bez naglih pokreta. Ova aktivnost je preporučljiva, jer sem što će Vam ubrzati proces buđenja (ako ste od onih kod kojih taj proces postoji), dobra je i po Vaše mišiće jer se oni tokom spavanja „skvrče“ i prekopotrebno im je istezanje. Na ovaj način organizam prikuplja energiju i razbistrava um, jer Vam cirkulacija proradi i ubrza se moždana aktivnost.

Kafa. Ispijanje jutarnje kafe može da Vam bude užitak ili ritual, ali Vam to nikako ne garantuje brzo buđenje. Ako pijete duplu dozu odmoći će Vam, jer ćete tokom podneva osetiti slabost i pospanost. Ono što se preporučuje jeste šolja čaja i to zelenog. Ipak, ako Vam je kafa omiljeni napitak izjutra, svedite količinu na minimum.

Tečnost. Kada spavamo, tečnost koju unesemo koristi za skladištenje, tako da namje neophodno da kad se probudimo popijemo bar čašu vode. Preporučuje se i više čaša, jer se na taj način rehidrira organizam, podstiče nervni sistem i probavni trakt. Pijte je na prazan stomak, naravno ne na silu ali postepeno steknite naviku, jer sigurno vam ne može naškoditi, naprotiv.

Alarm. Naše telo voli doslednost. Isto vreme buđenja će vam prijati, a verovatno je i neophodno kada radite. Način na koji se budite zavisi od Vas, ali svakako da organizmu ne prija nagli “skok“ iz kreveta, kao ni nagli i jaki zvučni načini izvlačenja iz sna. Ako ste stekli naviku da se budite bez alarma, odlično po Vas. Međutim, mnogima je zvučni podsticaj neophodan. Izaberite neku laganiju melodiju alarma, postavite uređaj malo dalje od Vas da biste morali da ustanete da ga isključite, ubrzaćete proces. Istraživanja su pokazala, da ljudima koji imaju osetljivo srce ne prijaju glasne i melodije koje deluju razdražljivo na još pospan organizam.

Kupanje. Da li ste znali da je najteža stvar nakon buđenja kupanje? Ali ovde je ključ. Tuširanje itekako dobro razbudi. Nemate više osećaj lenjosti, to Vas opušta i razbistri um.

Doručak. Posle celonoćnog posta, telu treba energija da bi se pokrenulo kako treba. Navika da doručkujete svako jutro je veoma važna, jer priprema organizam za dnevne aktivnosti. Makar to bilo parče hleba, neko voće, jogurt, daće Vašem organizmu potrebo „gorivo“.

Prigušeno svetlo. Isključite TV i svetlo jedan sat pre spavanja. Svetlost i zvukovi mogu da razdraže mozak i ne dopuste da se dovoljno odmori tokom sna.

Sigurno Vam ove aktivnosti deluju za nemoguće ostvariti i uklopiti u vremenski okvir između buđenja i počinjanja dnevnih aktivnosti. Međutim, ne treba Vam jako puno vremena za njih, to zavisi samo od Vaše volje i dobre organizacije, pa i da ste velika spavalica. Zdrav početak dana, koji možete imati ako se budete pridržavali ovih par stavki je zagarantovan. I kada ste svesni da Vas očekuju neki problemi koje treba da rešite, udahnite duboko, i ovim zdravim pokretanjem svog tela bićete u stanju da i nemoguće učinite mogućim!