Sigurno ste pokušavali da se pridržavate tradicionalnih saveta prilikom vežbanja, i pažljivo pratili fitnes programe, da bi na kraju bili poraženi nezadovoljavajućim rezultatima. To jedino može da znači, da niste vežbali u skladu sa tipom svog tela.
Kako nam je telo po svojoj konstituciji genetski predodređeno, ne možemo puno učiniti da to promenimo, ali zato ga možemo održavati u formi i činiti da što bolje izgleda u sopstvenom obliku.

Postoje tri osnovna tipa tela: mezomorf, ektomorf i endomorf.

Ovi tipovi mogu da predodrede sklonost ka bržem taloženju masnih naslaga, kao i koliko brzo ste skloni da zategnete i oblikujete svoje mišiće.

Prvi tip konstitucije tela mezomorf karakteriše se jakim kostima, lepo definisanim grudnim i ramenskim delom, kao i kukovima koji su proprcionalni širini ramena. Ovakvi ljudi brzo gube i dobijaju na težini, pa im regulisanje telesne mase nije veliki problem. Takođe im je izgradnja mišića brza, pa samim tim i oblikovanje.

Vežbe koje se preporučuju ovakvim tipovima tela su intezivni kardio treninzi. Međutim, zbog sklonosti da lako grade mišiće, ove žene često izbegavaju agresivne treninge da ne bi izgledale glomazno. Zato se njima najčešće preporučuje pilates, joga ili balet.

Ektomorf su žene krhke građe i slabašnih kostiju, dugih ruku i nogu i prirodno su tanane. Imaju nizak nivo masnih naslaga I poteškoće za dobijanje kilaže. Ovaj tip tela je najpoželjniji tip u modnoj industriji.

Njima se savetuju vežbe sa tegovima, kao i hodanje po uzbrdici.

Endomorf, iliti prirodno zaobljeni tip konstitucije tela dobija na težini u donjem delu (kukovima i nogama), i  treba mu podosta vremena da je skine. Metabolizam je takođe usporeniji, što dodatno otežava mršavljenje.

Vežbe koje se najviše preporučuju ovakvom tipu su trčanje, vožnja bicikla, spinning, a vežbanje sa tegovima  mora sadržati program što češćih ponavljanja. Ako su zainteresovani da baš ostanu fit, treba da se bave netakmičarskim sportovima kako bi povećali svoju aktivnost.