1
Negujte kompatibilnost. Tražite stvari koje vas oboje interesuju i raduju.
2
Poštujte i vrednujte svoje različitosti. Učite jedno od drugog. Cenite i pokušajte da razumete prepoznatljiv stil Vašeg supružnika, njegov ili njen pristup i ličnost – pogotovo kada se razlikuje od Vašeg. Razlike se često mogu pretvoriti u izvor radosti.
3
Negujte strpljenje. Dajte svom supružniku dovoljno vremena da prihvati kompromis.
4
Naučite da imate razumevanja, i razvijajte sposobnost da vidite stvari kroz oči Vašeg supružnika.
5
Redovno razgovarajte i podelite svoja osećanja. Zaista slušajte svog partnera. Trudite se da održavate konakt pogledom.
6
Trudite se da Vaši pozitivni komentari i akcije nadmaše one negativne.
7
Dozvolite da prođe neko vreme kada doživite razočaranje u vezi. Rešenja će postati očigledna ako pokažete strpljenje.  Pustite problem da „prenoći“, jer će se verovatno nakon toga javiti konstruktivnije misli i ideje.
8
Otklanjajte neizbežne razlike na način koji jača i produbljuje ljubav. Potrudite se da komunicirate svoja osećanja bez agresije ili odbrambenosti. Slušajte jedno drugo otvorenog uma i tražite rešenja kojima ćete oboje biti zadovoljni.
9
Naučite da izrazite zahvalnost za najmanje stvari. Ova zahvalnost može da se izrazi kratko, ali mora biti iskrena.
Srećan brak je zasnovan na dubokom prijateljstvu, međusobnom poznavanju, uzajamnom poštovanju, na sposobnosti da znate kada ima smisla pokušavati rešiti problem, a kada problem nije rešiv. Mnogi problemi jednostavno nisu rešivi.
Saznajte koja pitanja se moraju rešiti, koja se mogu plodonosno raspraviti. Sa ostatkom naučite da živite. Samo ih pustite. Ako uporno pokušavate da ih rešite, samo trošite vreme i živce zbog nečega što se ne može menjati. Posvetite se opstanku braka, uprkos stvarima koje Vam smetaju, naravno ako Vam ne smetaju dovoljno da biste zbog njih okončali brak.
Tajna dugotrajnog, srećnog brakaje  poznavanje partnera, pružanje podrške partneru, i biti fin prema njemu. Istraživanja pokazuju da za svaku negativnu stvar koju uradite, mora da postoji pet pozitivnih. Postarajte se da pozitivne stvari budu mnogo brojnije od negativnih u Vašem braku, i postoji velika verovatnoća da imate srećan i uspešan brak.