Ljudi gube kosu iz različitih razloga. Bolesti i lekovi (poput hemoterapije za lečenje raka) mogu da izazovu gubitak kose. Gubitak kose može da se nasledi od roditelja. Često, kosa se proredi jer ima finu teksturu, pa kada se koriste previše jake hemikalije, lako se uništi.
Ovo su saveti za negu kose kako biste je zaštitili, sprečili dalji gubitak kose, i povećali joj gustinu.
1. Farbajte kosu
Farbanjem kosa postaje bujnija.
Lekovi mogu oslabiti kosu, uzrokujući pucanje vlasi ili opadanje. Polu-permanentna farba je dobra u ovom slučaju jer ne sadrži amonijak ili peroksid. Neće oštetiti kosu, ali će joj dati oblik i obim.
Ako kosa ima nežnu strukturu, polu-stalna ili trajna boja je u redu, dokle god se profesionalno primenjuje, odnosno dok vas farba profesionalni (i stručan) frizer. Ako se kosa ne farba pravilno i ako se previše farba, doći će do još većeg gubitka kose.
2. Koristite proizvode za volumen kose
Mnogi proizvodi za volumen kose sadrže parafin (ili pčelinji vosak). On nije dobar za kosu, jer se taloži i može uzrokovati kidanje kose.
Međutim, proizvodi koji se prodaju u kvalitetnim frizerskim salonima neće činiti kosu teškom, a neće je ni oštetiti. Pena se, na primer, može naneti pri korenu kose kako bi povećala volumen kose. Zatim, počnite da fenirate kosu pri korenu, koristeći pritom četku da povećate volumen. Koristite lagani lak za kosu koji će je držati na mestu.

3. Perite kosu šamponom i regeneratorom samo kad je prljava

Da biste zaštitili kosu, najbolje je prati kosu šamponom samo kad je prljava. Ako imate tanku kosu, koristite dobre preparate i regeneratore koji neće oštetiti kosu, jer ćete moraćete često da je perete jer se brzo masti.

4. Pronađite stil koji odgovara tankoj kosi

Fenovi za kosu nisu veliki problem ako imate tanku kosu. Ipak, budite veoma oprezni i ne stavljajte vreo fen direktno na kosu. Metalni vikleri mogu takođe da oštete kosu.
Pošto sadrže veoma jake hemikalije, proizvodi koji ispravljaju kosu su zabranjeni za ljude sa tankom kosom.
Ako se odlučite za trajnu (mada vam ne savetujemo to), obavezno idite kod stručnog frizera koji vam neće oštetiti kosu, što će biti vrlo teško s obzirom da se tu koriste jake hemikalije. Takođe, treba napraviti blage talase, nikako ne kovrdže. Tako ćete smanjiti oštećenja.