Odvažnost,  samopouzdanje, vera u sebe – sve su to  načini da se osećate najbolje što možete. Ipak, svaka žena koja je ikada stala pred ogledalo reći će vam da su bitne i male tajne lepote!
Iako je naš izgled samo jedan deo nas, on ipak igra važnu ulogu u tome kako se osećamo. A osećaj da izgledate najbolje što možete može da bude odličan način da podignete vaše samopouzdanje.

Biti u svom najboljem izdanju ne mora da bude ni komplikovano ni skupo. Eksperti kažu da većina  nas u stvari treba samo da obrati pažnju na nekoliko osnovnih tajni lepote koje vam mogu pomoći da izgledate i osećate se sjajno bez trošenja mnogo vremena ili novca.

Evo šta kažu stručnjaci za lepotu:

Savet za lepotu br. 1: Nikada ne potcenjujte moć hidratantne kreme!

Bilo da vam je koža suva, normalna, masna ili  ako možete da priuštite samo jedan proizvod za negu kože, stručnjaci kažu da ćete movac pametno potrošiti ako kupite kvalitetnu hidratantnu kremu.

Ponekad, sve što vam stvarno treba je dobra hidratantna krema i blago sredstvo za čišćenje, a oni mogu da skinu nekoliko godina sa vašeg lica. Kada je koža suva svaka bora je izražena, što čini da izgledate starije.

Ako ste  20-im ili 30-im, lekari kažu, hidratantne kreme će vam pružiti deo zaštite potrebne da kožu sačuvate od preranog starenja.

U 20-im i ranim 30-im , dobra hidratantna krema može da zauzme mesto više proizvoda.

Dakle, šta je tačno dobra hidratantna krema? To je proizvod koji će učiniti sve, od nežnog davanja vlažnosti licu, preko zadržavanja te vlažnosti u koži,  do pomaganja vašoj koži da proizvede više vlage – a koju ćete kremu izabrati zavisi od individualnih potreba vaše kože.

Ako je koža normalna ka suvoj, potražite hidratantne kreme koje sadrže alfa hidroksilne kiseline. One  pomažu koži da sama proizvede više vlage.

Ako je koža veoma suva, koristite proizvode proizvedene po tehnologiji versikularne emulzije.Ta tehnologija koristi mikroskopske sfere koje predstavljaju naizmenične slojeve vlage i vode koja se polako otpušta tokom dana, tako da je stalno vlažna.

Ako je koža masna, potražite laganu, blagu hidratantnu kremu – ali obavezno kožu hidrirajte. Masnoća nije vlaga, čak i ako vaša koža proizvodi višak masti, njoj je i dalje potrebna vlaga.

Savet za lepotu br.2 : Krema za sunčanje je vaš najbolji proizvod protiv starenja kože.
Pre nego što odete kod plastičnog hirurga i date pola plate na skupe  kreme protiv starenja, tj. pre nego što uradite bilo šta,  stavite na lice kremu za sunčanje.


Većina nas zna da krema za sunčanje smanjuje rizik od raka kože, ali da li ste znali da je ona neverovatna tajna lepote i da može da vam pomogne da zadržite mlad izgled kože?
Razlog je, kako kažu stručnjaci, što krema za sunčanje blokira štetne sunčeve zrake i u isto vreme blokira njihove efekte starenja.
Sunce utiče na proizvodnju kolagena u koži, a bez kolagena, koža ne može da prirodno održava zategnut, vlažan, mladalački izgled bez bora. Ako izlažete kožu suncu, koža će prevremeno ostariti.
Bez zaštite od sunca, samo nekoliko minuta dnevno izlaganje suncu tokom godina može da dovede do primetne promene u tome kako koža izgleda i kako se oseća.
Ne samo da ćete videti više bora i fine linije, već i više pega, staračkih pega, kao i vene. Koža može da izgleda grubo ili opušteno – i sve to zbog  sunca.
Krema za sunčanje može da zaštiti kožu od ovih štetnih zračenja, tako da čak i ako ne provodite vreme napolju, manja je verovatnoća da će vaše lice odavati vaše godine.
Koristite kreme za sunčanje sa SPF 15 ili većim. Pošto sunce vremenom slabi dejstvo kreme za sunčanje, ako se izlažete sunčevom zračenju duži period, nanosite kremu svakih sat ili dva vremena.
Druga opcija: Koristite kremu za sunčanje pre stavljanja šminke (ona bi trebalo da se nanosi prva, pre svega ostalog). Zatim, možete koristiti lagani prozirni mineralni puder kako bi dodatno zaštitili vašu kožu tokom celog dana. Ovaj puder sadrži prirodnu zaštitu od sunca, i pošto se oni ne talože na koži, možete da nastavite da nanosite puder tokom celog dana.

Pažljivo birajte sredstvo za čišćenje kože

Ako koristite samo sapun i vodu za čišćenje kože, mogli biste početi da razmišljate o promeni ovog režima. Dermatolozi kažu da je najbolje koristiti najblaže sredstvo za čišćenje kože koje možete da nađete- i to u što manjim količinama.

Iako iskušenje da perete lice nekoliko puta dnevno može biti veliko (ili češće ako je koža masna), ne samo da vam preterano čišćenje neće pomoći, ako koristite jak proizvod (naročito sapun), već će da ošteti vašu kožu.

Ako perete lice suviše često – više od dva puta dnevno – možete oštetiti prirodnu barijeru sačinjenu od lipida, zaštitni plašt koji podmazuje kožu i održava je zdravom.

„Kada se ta zaštita izgubi, a integritet barijere kože je poremećen, koža postaje suva – što znači da može da ispuca, oljušti se, svrbi, izgori, ili može da se desi kombinacija ovih simptoma. A to može učiniti da izgledate starije.

Rešenje: Perite kožu ne više od dva puta dnevno i izaberite mudro svoje sredtvo za čišćenje kože.

Savet za lepotu br. 4: Koristite pravo oruđe za pravi posao

Možete da imate najbolju i najskuplju senku, najluksuzniji puder na svetu, bronzer pravo iz kozmetičkih torbi supermodela,ali ako nemate odgovarajuće alatke za njihovo nanošenje, njihove prednosti će biti izgubljene.

Šta čini „pravo“ sredstvo za nanošenje šminke? Četkice treba da budu mekane i nežne, ali takođe moraju imati čvrstinu, tako da se proizvod može nanositi na kožu. Ukoliko četkicu umočite u senku ili rumenilo i ono spadne pre nego što ga nanesete na lice, to znači da je četkica loša.

Savet za lepotu br. 5: Menjajte frizuru i šminku svake dve godine

Stručnjaci kažu da ako ne možete da se setite kada ste poslednji put promenili svoju frizuru i šminku, to znači da su one uveliko zastarele.

U idealnom slučaju, vaš izgled, uključujući i kosu i šminku, treba da se menjaju najmanje svake dve godine – a i manje ako se stilovi dramatično menjaju.

Ako pratite trendove, izgledaćete mlađe i modrenije. Ništa ne čini da žena izgleda starije više nego staromodna frizura i šminka.