Šta su ovarijske ciste?

Ciste na jajnicima, kao što ime jasno ukazuje, razvijaju se u jajnicima žene. U suštini, to su male kesice ispunjene tečnošću koje su benigne (dobroćudne) u velikoj većini slučajeva. Međutim, neke od ovih cista mogu biti prilično bolne, pa čak i uzrokovati probleme kao što su preterano krvarenje tokom menstrualnog ciklusa i mogu se uvijati, pucati i izazivati stomačne grčeve i jak bol. U tom slučaju, lekari često savetuju hirurško uklanjanje ciste. Međutim, ako cista  nastaje zbog promena u menstrualnom ciklusu, ona će najverovatnije da nestane sama od sebe, bez ikakvog tretmana, u roku od nekoliko meseci. U svakom slučaju, potrebno je da se ove ciste shvate ozbiljno i da se primene neka domaća rešenja za ciste na jajnicima, eventualno u kombinaciji sa lekovima koje vam je lekar prepisao.

Kako se rešiti cista na jajnicima?

Zna se da žene koje konzumiraju hranu bogatu estrogenom i jedu puno ugljenih hidrata imaju veće šanse da dobiju ciste na jajnicima. Jedan od najlakših načina da se smanje problemi sa cistama, na primer bol ali i samo pojavljivanje cista, jeste da se smanji unos takvih namirnica. Ako se dosledno budete držali ishrane sa niskim udelom ugljenih hidrata, možete efikasno da izbegnete zadržavanje tečnosti u cistama i njihovo oticanje koje dovodi do bola. Namirnice bogate estrogenom koje u potpunosti treba izbegavati su paradajz, crveno meso i mlečni proizvodi.

Pored toga, veoma je preporučljivo da se smanji unos alkohola. Tako ćete sprečiti da ciste na jajnicima postanu kancerogene. Takođe izbegavajte suplemente gvožđa, osim ako vam ih nije prepisao lekar. Kancerogene ćelije se hrane gvožđem. Takođe možete da zamolite svog ginekologa da vam prepiše pilule za kontracepciju i da na taj način produžite menstrualni ciklus. Tako ćete omogućiti dodatno vreme telu da samo uspostavi pravilan režim i rastvori ciste na jajnicima.

Ako vam ciste na jajnicima uzrokuju bolove možete da koristite tople obloge da ublažite bol. Topla kupka takođe može biti prilično opuštajuća za ženu koja pati od bolova zbog cista na jajnicima.

Koji čajevi pomažu kod cista na janicima?

Nekim ženama pomažu biljni čajevi u eliminisanju bola: čaj od kamilice, maline i nane. Povećanje dnevnog unosa vode je još jedan dobar način da se ublaži bol usled cista na jajnicima. Neke žene kažu da im u borbi protiv cista na janicima pomaže uzimanje jabukovog sirćeta, naravno u malim količinama. Za koktel sok od šargarepe, cvekle, peršuna, spanaća i jabuke kažu da smanjuje veličinu ciste na jajniku.

Neki od najčešćih biljnih dodataka koji se koriste za lečenje ciste na jajniku uključuju Vitek agnus casta ( konopljika), crvenu detelinu ( stimuliše proizvodnju estrogena za kontrolu ciste ), crni zmijski koren (tretira  hormonsku neravnotežu i ciste koje nastaju kao njen rezultat), maslačak , gujina trava ili sikavica (deluje kao  pročišćivač) , divlji jam (dobar protiv hormonske neravnoteže) i pčelinji polen.