ŠPobačaj je reč koja se koristi da opiše rani gubitak trudnoće pre 20. nedelje trudnoće. Obično se dešava u prvom tromesečju.

Nažalost, između 10 i 15% poznatih trudnoća završava se pobačajem.

Možda ste čuli da mnogi parovi čekaju da obaveste najbliže o trudnoći dok rizik od pobačaja ne bude manji. Što dalje budete u trudnoći, to je manja verovatnoća da dođe do pobačaja.

Čitajte dalje kako biste saznali šta uzrokuje pobačaj i rizik pobačaja tokom trudnoće.

Pobačaj u trudnoći: uzroci

Pobačaji su veoma česti. Žene misle da kada imaju jedan pobačaj, one su opet osuđene na naredni pobačaj. Međutim, verovatnoća ponavljanja pobačaja (najmanje 2 ili 3) je mala, javlja se samo kod oko 1% žena.

Studije su pokazale povećan rizik od pobačaja kod žena koje su imale ponavljane pobačaja u prošlosti. Suprotno tome, neke studije pokazuju da uspešna trudnoća pre trenutne trudnoće može umanjiti rizik za pobačaj u trenutnoj trudnoći.

Međutim, u tim slučajevima mora se uzeti u obzir nekoliko faktora. To uključuje starost majke i druga zdravstvena stanja. Većina lekara će početi da istražuje uzrok nakon što ste imali dva do tri pobačaja. Ovo će uključivati detaljni pregled vaše medicinske anamneze i obavljanje određenih testova.

Evo pet najčešćih uzroka pobačaja.

Genetika

Kada se sretnu spermatozoid i jajna ćelija, ove polne ćelije se spajaju. Tada počinju da se dele da bi započelo formiranje genetskog materijala koji čini fetus.

Svako od nas treba da ima 46 hromozoma. To je 23 hromozoma od jednog roditelja i 23 od drugog. Ako nešto pođe po zlu kada se ćelije dele, hromozom može da nedostaje ili da se ponovi.

Oko 50% svih pobačaja u prvom tromesečju je zbog hromozomskih abnormalnosti. To se može češće pojaviti kod žena koje se smatraju trudnicama starije životne dobi ili starijim od 35 godina.

Infekcije

Infekcija materice ili grlića materice može biti opasna za bebu u razvoju i povećati rizik pobačaja. Ostale infekcije koje mogu preći na bebu ili placentu takođe mogu uticati na trudnoću u razvoju i mogu dovesti do gubitka trudnoće.

Neke od ovih infekcija uključuju:

·        listerija

·        parvovirus B19

·        toksoplazma gondii

·        rubeola

·        herpes simpleks

·        citomegalovirus.

Anatomski problemi

To se odnosi na oštećenja materične šupljine. Ako se materica nije pravilno formirala tokom razvoja, ona možda neće moći da podrži zdravu trudnoću.

Poremećaji zgrušavanja

Poremećaji zgrušavanja su stanja koja uzrokuju da vaše telo formira više krvnih ugrušaka nego normalno. Primeri uključuju lupus antikoagulant i antifosfolipidni sindrom .

U slučaju trudnoće mogu se stvoriti krvni ugrušci u posteljici. Ovo sprečava da hranljive materije i kiseonik dođu do bebe i sprečava odnošenje otpada.

Pobačaj u trudnoći: stope rizika

Prvo tromesečje trudnoće smatra se nedeljama od 0 do 13. Oko 80% pobačaja se dogodi u prvom tromesečju. Gubici nakon ovog vremena događaju se ređe. Stopa pobačaja u drugom tromesečju je samo od 1 do 5%.

Šanse za pobačaj po nedeljama: od 0 do 6

Ove rane nedelje označavaju najveći rizik od pobačaja. Žena može imati pobačaj u prvoj ili prve dve nedelje, a da ne shvata da je trudna. To čak može izgledati kao zakasnela menstruacija.

Starost žene igra ulogu kao faktor rizika. Jedno istraživanje je pokazalo da su u poređenju sa ženama mlađim od 35 godina:

·        Žene uzrasta od 35 do 39 godina imaju povećan rizik pobačaja od 75%

·        Žene uzrasta od 40 godina i starije imaju 5 puta veći rizik.

Nedelje 6 do 12

Kada trudnoća dostigne 6 nedelja i potvrdi se njena održivost sa otkucajima srca ploda, rizik od pobačaja pada na 10%. Prema studiji iz 2008. godine, rizik od pobačaja brzo pada s daljom gestacijskom dobi. Međutim, ovo nije posebno proučeno kod pacijentkinja sa drugim faktorima rizika za pobačaj.

Nedelje 13 do 20

Do 12. nedelje, rizik može pasti na 5%.

Znaci i simptomi pobačaja

Najčešći znakovi pobačaja su krvarenje i grčevi koji se osećaju u trbuhu, karlici ili donjem delu leđa.

Neke žene imaju tačkasto krvarenje (lagano vaginalno krvarenje) tokom trudnoće. Nekoliko kapi ili lagano strujanje krvi smeđe ili tamnocrvene boje ne znači nužno i probleme. Ali odmah pozovite lekara ako vidite jarko crvenu krv, posebno u velikim količinama.

Grčevi se mogu javiti i u normalnim trudnoćama. Ali ako su ozbiljni ili se javljaju više na jednoj strani karlice, trebalo bi da pozovete lekara.

Prevencija

Većina pobačaja rezultat je genetskih abnormalnosti ili drugih zdravstvenih faktora koji su van naše kontrole. Iz tog razloga, ne možete mnogo da uradite za prevenciju.

Najbolje što možete učiniti je da se čuvate što je moguće zdravijim pre pokušaja začeća i tokom trudnoće. Evo nekoliko saveta kako ostati zdrav tokom trudnoće:

·        Jedite dobro izbalansiranu ishranu.

·        Vežbajte redovno.

·        Izbegavajte alkohol, rekreativne droge i pušenje cigareta.

·        Smanjite kofein na 200 mg ili manje dnevno.

·        Redovno posećujte lekara radi pregleda.

Ako ste zabrinuti zbog rizika od trudnoće zahvaćene hromozomskim problemima, pre nego što pokušate da zatrudnite, možete razgovarati sa lekarom o genetskom testiranju. Uzeće se uzorak krvi od jednog ili oba partnera, a potom poslati u laboratoriju da se proceni na velike genetske poremećaje. Ovo testiranje i druga evaluacija se obično rade nakon što neko ima stalne gubitke trudnoće.

Iskustvo pobačaja može biti fizički i emocionalno bolno. Ali važno je zapamtiti da vi niste krivi za ovo. Razgovarajte sa pouzdanim prijateljima i porodicom i zatražite pomoć kada vam je potrebna.

Vaš lekar možda može da vam preporuči grupu za podršku ili terapeuta. Takođe postoje mnoge online organizacije i grupe za podršku koje nude sigurno mesto za deljenje svoje priče i tuge sa drugima koji su prošli kroz isto.