Kurkuma, kao začinska biljka čiji su lekoviti efekti vekovima poznati Evropi i Svetu, koristi se u sklopu prevencije i čak tretmana brojnih oboljenja.

S obzirom da su neželjeni efekti njegove samostalne upotrebe gotovo nepostojeći, on se smatra veoma korisnim prirodnim lekom za brojna stanja.

Njegov aktivan sastojak, kurkumin, poseduje dokazano moćna antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerska svojstva.

Iz ovog razloga, veliki broj ljudi upotrebljava kurkumu „na svoju ruku“,  u kombinaciji sa lekovima propisanim za pojedina hronična oboljenja, a nekada i kao samopropisanu zamenu za terapiju, što se nikako ne savetuje.

Ponekad, najblagotvorniji efekti kurkume, mogu postati opasni po zdravlje, kada se ova biljka kombinuje sa određenim lekovima, tj. grupom lekova.

Tako, antitrombna svojstva kurkume, kada se ona koristi istovremeno sa lekovima za razređivanje krvi kao što je aspirin, povećavaju rizik ka krvarenju.

Kada se kurkuma koristi istovremeno sa lekovima za dijabetes, ona podstiče njihovo delovanje i tako rizik za prekomeran pad nivoa šećera u krvi. Tada nastaju brojni simptomi, kao što su zamagljenje vida, kratak dah, anksioznost, podrhtavanje, poremećaj kognitivne funkcije.

Takođe, interesantna je činjenica da se kurkuma ne bi trebala upotrebljavati sa lekovima koji komprimuju lučenje želudačne kiseline, jer će tako želudac zapravo povećati njeno lučenje, pa se kao posledica toga može javiti mučnina, bol u stomaku i nadimanje.

U ove lekove spadaju ranitidin, controloc,  famotidin, cimetidin, omeprazol.

Ukoliko koristite neki od nabrojanih lekova ili lekove iz nabrojanih grupa, razmotrite upotrebu nekog drugog pomoćnog lekovitog sredstva ili smanjite upotrebu kurkume tako da ona ne dovodi do nabrojanih komplikacija.