Puna usta bakterija

U suštini, naša usta ispunjena su stotinama mikroorganizama. Ali to nije ništa strašno. Problemi počinju tek kada u ustima postoji nezdrava ravnoteža bakterija.

Važno je znati da plak(ono što skidamo sa zuba) u stvari predstavlja bakterije. To znači da vi stavljate bakterije na četkicu svaki put kada perete zube.
Da li četkica za zube može učestvovati u uzrokovanju bolesti?

Najverovatnije ne. Bez obzira na to koliko bakterija živi u ustima, ili su u usta dospele preko četkice, telo ima odbrambeni mehanizam koji se bori protiv bakterija, i malo je verovatno da ćete zakačiti neku infekciju samo zbog četkice za zube.

Ne postoje dokazi da je držanje četkice u držaču za četkice štetno po zdravlje, tj. da bakterije na četkicama uzrokuju infekcije. Ipak, treba poštovati neka zdravorazumska pravila, uključujući pravilo da četkica ne sme biti suviše blizu WC šolje.

Zaštitite četkicu od vode iz WC šolje

Većina kupatila su mala. I u mnogim domovima, WC šolja je veoma blizu lavaboa u kupatilu gde ljudi drže četkice za zube.
Svaki put kada pustite vodu, bakterije u česticama vode iz WC šolje se rasprše u vazduh.  Pustite vodu nakon što ste spustili poklopac WC šolje i držite četkicu što dalje od WC šolje.


Gde držati četkicu za zube?

Pre svega, držite četkicu daleko od šolje. Evo još nekoliko saveta kako da vam četkica ima što manje klica.

• Dobro je isperite vodom posle svakog korišćenja.

• Dozvolite joj da se osuši pre sledećeg korišćenja. Bakterije vole vlažnu sredinu.. Izbegavajte korišćenje poklopaca za četkice za zube, jer su one povoljno tlo za razvoj bakterija.

• Držite četkicu uspravno.

• Nemojte deliti četkicu. Bez obzira na to koliko ste bliski sa sestrom, bratom, supružnikom ili cimerom, nemojte deliti četkicu sa njima. Kad god se dodiruju četkice, mogu da razmene klice.
Kada treba baciti četkicu


Najbolji način da se ograniči broj bakterija na četkici za zube je da se ona redovno menja.
Četkicu treba menjati svaka tri meseca. Ako ste bolesni, ili imate slab imuni sistem, bacajte četkicu još češće. Ako koristite električnu četkicu, bacite glavu onoliko često koliko biste bacali i običnu četkicu za zube.

Svaki put kada padnete u iskušenje da preskočite pranje zuba i čišćenje koncem, setite se koliko bakterija vreba u ustima – i šta one mogu da urade. Bakterije izazivaju bolesti desni, kvarenje zuba, i loš zadah. Ispiranje usta antibakterijskom tečnošću pre pranja zuba takođe može pomoći u eliminaciji bakterija pre nego što one dospeju na četkicu.