Kako se beba razvija u stomaku mesec po mesec, od začeća do rođenja?

Zavirićemo u matericu da vidimo kako se fetus razvija iz meseca u mesec.

Začeće

Ukoliko spermatozoid prodre u jajnu ćeliju, on je oplodi. I to je zapravo začeće. U ovom trenutku, genetski materijal je kompletan, uključujući pol deteta. U roku od tri dana nakon začeća, oplođena jajna ćelija, koja se ubrzano deli u nove ćelije, prolazi kroz jajovod u matericu, gde se zakači za zid materice. Placenta, koja će hraniti bebu, takođe počinje da se formira.

4 nedelje od začeća

U ovom trenutku razvoja, postaju vidljive strukture iz kojih će nastati lice i vrat. Srce i krvni sudovi se i dalje razvijaju. Počinju da se razvijaju pluća, želudac i jetra. Test na trudnoću je sada pozitivan.

8. nedelja

Beba je sada malo veća od jednog centimetra. Kapci i uši se formiraju, i vrh nosa je vidljiv. Ruke i noge su dobro formirane. Prsti na rukama i nogama su sve duži i izraženiji.

12. nedelja

Fetus je veličine 3 cm i počinje da pravi prve pokrete. Možete početi da osećate vrh materice iznad pubične kosti. Lekar može da čuje otkucaje srca bebe posebnim instrumentima. Polni organi bebe bi trebalo da mogu da se prepoznaju.

16. nedelja

Fetus je sada veličine od 11 do 12 cm. Težak je oko 100 g. Vrh materice treba da je oko 3 cm ispod pupka. Beba može da trepće, a srce i krvni sudovi su u potpunosti formirani. Na prstima se formiraju otisci.

20. nedelja

Beba je teška 300 grama i dugačka je nešto više od 15 cm. Vrh materice je na nivou pupka. Beba može da sisa palac i da zeva, proteže se, i pravi grimase. Uskoro – ako već niste – osećaćete bebine pokrete u stomaku.

Vreme je za ultrazvuk

Ultrazvuk se uglavnom obavlja u dvadesetoj nedelji trudnoće. Tokom ovog ultrazvuka, lekar će potvrditi da li je posteljica zdrava i normalna i da li se beba pravilno razvija u materici. Bebino srce i kretanje njenog tela, ruke, noge mogu se videti na ultrazvuku. Pol bebe se obično utvrđuje u dvadesetoj nedelji.

Na slici možete videti 2D i 4D ultrazvuk.

24. nedelja

Fetus je težak oko 600 grama. On reaguje na zvuke pomeranjem ili mu se povećava puls. Možda ćete primetiti da vas šutira i da ponekad štuca. Pošto mu se do sad unutrašnje uho potpuno razvilo, može biti u stanju da oseti kada je naopačke u materici.

28. nedelja

Fetus je težak oko kilogram i dvesta grama. On često menja položaj u ovom delu trudnoće. Postoje dobre šanse da preživi, ako se sada prevremeno rodi. Krenite u školu za trudnice.

Fetalni razvoj u 32. nedelji

Fetus se često kreće, težak je skoro 2 kilograma. Bebina koža ima manje bora, i sloj sala počinje da se formira ispod kože. Fetus će dobiti i do pola svoje porođajne težine od sada do porođaja. Razmislite o dojenju. Ubrzo će početi da curi kolostrum iz vaših grudi. Kolostrum je žućkasta tečnost koja prethodi proizvodnji mleka. Idite kod lekara svake dve nedelje u ovoj fazi trudnoće.

36. nedelja

Bebe se razlikuju po veličini, u zavisnosti od mnogih faktora (kao što su pol, broj beba u stomaku, i veličina roditelja), tako da je ukupna stopa bebinog rasta podjednako važna kao i njena veličina. U proseku, bebe su dugačke 47 cm i teške oko 2,7 kilograma. Mozak se ubrzano razvija. Pluća su skoro u potpunosti razvijena. Glava se obično nalazi dole u ​​karlici. Porođaj se može očekivati u periodu od kraja 37. nedelje trudnoće.

Rođenje!

Do kraja 40. nedelje trudnoće, trudnica bi trebalo da se porodi. Trudnoća počinje usađivanjem oplođene jajne ćelije u zid materice, a datum porođaja se može izračunati pomoću prvog dana poslednje menstruacije. Trudnoća može trajati između 38 i 42 nedelja, a “terminom” se smatra 40. nedelja. Neke odložene trudnoće traju duže od 42 nedelje – mada često one nisu stvarno odložene već nije dobro izračunat datum porođaja. Iz bezbednosnih razloga, većina žena se porodi do 42. nedelje, koristeći i indukciju ako je potrebno.