Nošenje šešira i korišćenje fena mogu izazvati ćelavost.

Mit

Nema dokaza da nošenje šešira ili sušenje kose fenom izazivaju ćelavost. Gubitak kose se javlja jer folikul dlake postaje manji, što dovodi do kraćih i tanjih dlaka, i na kraju do gubitka kose.

Muškarci koji nose uske gaće imaju manje spermatozoida.

Mit

Iako kontinuirano izlaganje visokim temperaturama može da utiče na broj spermatozoida, ne postoje dokazi da nošenje uskih gaća uzrokuje smanjen broj spermatozoida.

Što se više brijete, gušća će vam biti brada.

Mit

Veličina i oblik naših folikula određuje debljinu i teksturu naše kose – da li je debela i gruba ili tanka i fina. Kosa može da izgleda grublje, ali brijanje ne menja folikul, tako da često brijanje neće učiniti vašu bradu gušćom.

Što veće cipele čovek ima, veći mu je penis.

Mit

U jednom istraživanju u kome su učestvovala 104 muškarca utvrđeno je da ne postoji statistički značajna korelacija između broja cipela i veličine penisa u erekciji.

Muškarci dostižu seksualni vrhunac sa 18 godina.

Istina

To je istina, barem u pogledu lučenja testosterona. Međutim, vrhunac nivoa hormona ne poklapa se obavezno sa vrhuncem seksualne performanse.

Ako trening ne boli, nije efikasan.

Mit

Vi ne dobijajte ništa od bola. U stvari, ako vežbate sve dok ne osetite bol (ili nastavite da vežbate nakon što ste osetili bol), možete da se povredite.

Više muškaraca umre od raka prostate nego od bilo koje druge vrste raka.

Mit

Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka i kod muškaraca i žena, a rak prostate je drugi kod muškaraca.

Muškarci ne mogu da dobiju rak dojke.

Mit

Muškarci mogu da dobiju rak dojke, ali to je retko. Jedan u 1000 muškaraca dobije rak dojke. Pored starosti, ostali faktori rizika uključuju istoriju raka dojke kod članova porodice (muškog ili ženskog pola), genetsko oboljenje koje uključuje visoke nivoe estrogena, hronične poremećaje jetre, alkoholizam, i gojaznost.

Muškarci ne moraju da budu zabrinuti zbog osteoporoze.

Mit

Osteoporoza je bolest koja izaziva slabljenje skeleta i povećava rizik lomljenja kostiju. Ređe se javlja kod muškaraca jer oni imaju veće skelete i nemaju menopauzu, koja izaziva brze hormonalne promene i gubitak koštane mase kod žena. Međutim, neki muškarci imaju povećan rizik koji raste sa godinama. Faktori rizika za osteoporozu uključuju starost, nizak nivo testosterona, alkoholizam, pušenje, gastrointestinalne bolesti, korišćenje steroidnih lekova i nepokretnost.

Možete slomiti penis.

Istina

Ne postoji „kost penisa,“ ali možete pocepati albuginea tunica-u, fibrozni omotač koji se proteže tokom erekcije. To se zove „fraktura penisa,“ i najčešće se dešava tokom seksualne aktivnosti. Lečenje najčešće podrazumeva operaciju. Srećom, prelomi penisa su retka pojava.

Ispijanje piva može da stvori „pivski stomak.“

Istina

Višak kalorija bilo koje vrste može da poveća masti na stomaku. Kalorije iz piva mogu da doprinesu povećanju obima struka.

Meso na roštinju sadrži supstance koje mogu da povećaju rizik od dobijanja raka.

Istina

Dve vrste potencijalnih kancerogenih supstanci se mogu naći u mesu sa roštilja. Jedan tip (policiklični aromatični ugljovodonici) nalazi se u plamenu i dimu koji se stvara kada masti i sokovi iz mesa kaplju na izvor toplote. Oni se zatim zadržavaju na površini mesa. Drugi tip (heterociklični amini, HCAs) formiraju se kada visoke temperature izazivaju hemijsku reakciju između prirodnih amino kiselina i šećera u mesu i kreatina koji se nalazi u mišićnom tkivu.

Način da se smanje ili izbegnu ove kancerogene hemikalije tokom pečenja uključuju postavljanje sloja aluminijumske folije pod meso da se izbegne direktan kontakt mesa sa roštiljem, prethodno kuvanje mesa u mikrotalasnoj, a zatim bacanje sokova, mariniranje mesa, smanjivanje vremena pečenja, i uklanjanje ugljenisanih delova sa mesa, jer oni sadrže najviše heterocikličnih amina (HCA).