Verovatno ste i vi čuli razne glasine i spekulacije o e-cigaretama, naročito ako ste pušač.

Jedini način da razbijete mitove koji kruže o e-cigaretama jeste da naučite što je moguće više o ovom proizvodu, kako biste bili u mogućnosti da razdvojite činjenice od fikcije, istinu od propagande.

Najznacajniji faktor mogućnosti verovanja u bezbednost e-cigareta je mudar odabir brenda, tj. proizvođača e-cigareta.

Važno je obratiti pažnju na to koliko proizvođač daje informacija koje su vezane za e-cigarete koje proizvodi.

 

Slede najčešći mitovi vezani za elektronske cigarete , ali i činjenice koje ih razotkrivaju:

Mit br. 1:

E-cigarete su štetne po zdravlje jer je nikotin štetan po zdravlje.

Činjenica:

Iako nikotin stvara zavisnost, studije su pokazale da je njegova štetnost po organizam minimalna. Ono što tradicionalne cigarete zaista čini štetnim po zdravlje su  aditivi, dim i hemikalije koje su im dodavane u procesu proizvodnje.

Mit br. 2:

E-cigarete su opasne jer niko ne zna šta je zapravo u njima

Činjenica:

Postoje proizvođači u koje možete da se uzdate, a to su oni koji objavljuju listu sastojaka e-cigareta koje proizvode. Tako potrošač sa sigurnošću može da zna šta se nalazi u proizvodu koji upotrebljava.

Ukoliko izvršite pretragu svakog od ovih sastojaka na internetu, definitivno ćete znati šta udišete upotrebom e-cigarete.

Mit br. 3:

E-cigareta može eksplodirati u lice konzumentu.

Činjenica:

Ukoliko koristite e-cigaretu prema priloženom uputstvu, to se ne može dogodtiti. Međutim, ako zanemarujete uputstva za upotrebu e-cigarete ili koristite baterije koje nisu predviđene za model koji koristite, ovo je moguće da se desi.

Mit br. 4:

E-cigarete sadrže opasne hemikalije, kao i tradicionalne cigarete

Činjenica:

Opet, ovo zavisi od brenda, ali generalno ne sadrže hemikalije. Ukoliko se informišete o najsigurnijim, pouzdanim brendovima, isključićete mogućnost da kupite falsifikat koji može sadržati hemikalije i dolazi od sumnjivog proizvođača.

Mit br. 5:

E-cigarete mogu da izazovu rak.

Činjenica:

Ovaj mit je u potpunosti netačan. Elektronske cigarete ne sadrže duvan i ne ostavljaju katran u plućima, stoga ne postoje glavne kancerogene komponente koje bi dovele do zdravstvenih problema, što nije slučaj i sa dimom cigareta.

Mit br. 6:

E-cigarete ne sadrže nikotin.

Činjenica:

Patrone koje se stavljaju u E-cigarete mogu i ne moraju da sadrže nikotin. Odluka koju će patronu koristiti je na potrošaču. Patrona može biti u potpunosti bez nikotina, a može i sadržati od 6-18 mg nikotina.

Mit br. 7:

E-cigarete imaju ružan ukus.

Činjenica:

S obzirom da e-cigarete predstavljaju relativno nov proizvod na tržištu, još uvek se usavršavaju po pitanju ukusa koji ostavljaju u ustima. Međutim, mnogi proizvođači su postali svesni važnosti ovog faktora kod konzumenata e-cigareta, pa su tome i prilagodili ukus koji cigareta ostavlja u ustima.

Mit br. 8:

E-cigarete izazivaju veću zavisnost nego tradicionalne cigarete.

Činjenica:

Ovo je u potpunosti netačno. Zavisnost koje one ostavljaju može se predstaviti samo u smislu zadovoljstva i praktičnosti, ali ovo ne podrazumeva nikotinsku zavisnost koja je veća nego pri upotrebi tradicionalnih cigareta.

Mit br. 9:

Para koja izlazi iz e-cigareta je isto što i dim koji šteti pasivnim pušačima.

Činjenica:

Ovaj mit ne može biti dalji od istine nego što jeste. Para je u slučaju e-cigareta doslovno para, ne dim. Para e-cigareta nema miris i ni na koji način nije štetna ili smetajuća za sve koji je udišu.

Mit br. 10:

E-cigarete  sadrže antifriz.

Činjenica:

Netačno. Ovo je verovatno najčešći mit koji kruži o e-cigaretama. Zašto bi proizvođači e-cigareta sebe izložili riziku da budu teško optuženi za prodaju proizvoda koji sadrži visoko-toksične hemikalije?

Svaki poznat brend, koji je uspešan u prodaji e-cigareta i koji namerava da nastavi ovu tradiciju, neće nikako koristiti opasne hemikalije kao što je antifriz u proizvodnji e-cigareta.

Sada, kada smo vam razotkrili činjenice o e-cigaretama, konačno možete doneti pravu odluku u vezi sa tim da li ćete koristiti ovaj proizvod ili ne. Ukoliko odlučite da ćete koristiti e-cigarete kako biste zaštitili svoju okolinu i sebe od štetnosti duvanskog dima i možda ostavili cigarete, upoznavajući se sa ovim činjenicama,  budite sigurni da ste učinili pravu stvar za svoje zdravlje.