Sigurno često nailazite na reklame za razne vrste šampona i balzama za koje tvrde da oporavljaju rascvetale krajeve, ali hajde da odmah kažemo da jedini način da ih se otarasite jeste da ih odsečete. Ne možete da “popravite” rascvetale krajeve, ali možete da ih ošišate i date svojoj kosi šansu da opet poraste, ali sada pod boljim uslovima.

Prevencija rascvetale kose

Pojavu rascvetalih krajeva možete sprečiti tako što ćete sprečiti isušivanje kose. Glavni uzroci rascvetalih krajeva su vreme i suvoća. Kosa koja je suva i koja stari postaje lomljiva i kida se: ako vodite brigu o njoj, odložićete nastanak rascvetalih krajeva. Izbegavajte toplotu, jake hemikalije, kao što su proizvodi za ispravljanje kose i svakodnevno oblikovanje kose peglom za kosu ili fenom. Farbanje oštećuje strukturu kose i čini je još slabijom, pa žene koje imaju crnu kosu rizikuju da stanje svoju kosu ili da dobiju pečate na glavi. Takvu kosu treba često negovati bogatim preparatima, poput šea putera i kokosovog ulja. Ovi prirodni preparati neguju i kožu glave. Guste pletenice ili uopšte čvrsto vezivanje kose oštećuje i vlasi i koren, te je preporučljivo ne opterećivati kosu na ovaj način. Ako morate da se farbate, koristite kanu, koja oblaže dlaku spolja, tj. ne uništava spoljašnji zaštitni sloj dlake kako bi je obojila. Kana ne traje koliko i trajne boje zasnovane na hemikalijama, ali čini kosu zdravijom, dok je ostale farbe oštećuju.

Ne postoji trajno rešenje koje bi sprečilo nastanak rascvetalih krajeva.

Ako se o kosi ne vodi odgovarajuća briga, ona na kad tad mora da procveta. Većina stručnjaka za negu kose preporučuje skraćivanje krajeva svakih 6-8 nedelja, tako da krajevi ne stignu da se osuše i rascvetaju. Lepa kosa je sjajna, blistava i gusta. Redovno skraćivanje krajeva je način da sprečite oštećenja. Ne odlažite posetu frizerskom salonu, ili neka vas frizeri nauče kako da sami skratite krajeve.

Neravna tekstura kose, sa sitnim antenicama, nije prouzrokovana rascvetalim krajevima

Nemojte da mešate neposlušnu kosu sa rascvetalim krajevima. Ako vam kosa izgleda divlje i neuredno, moguće je da su vam krajevi u redu, ali je površina kose neravna zbog vlage u vazduhu ili je suva zbog jakih šampona. Ako ste skratili krajeve, ali i dalje vidite dlake koje štrče oko glave, probajte da koristite neki od novih preparata za postizanje efekta glatke kose. Oni obično sadrže supstancu dimetikon koji daje sjaj kosi i čini je poslušnijom. Ovi preparati ne hrane kosu, ali je oblažu omotačem koji je čini sjajnom i ispiraju se svakim pranjem kose.