Ako očuvanje Vašeg zdravlja nije dovoljan razlog da ostavite pušenje,onda bi trebalo to da bude očuvanje zdravlja Vaše bebe.Pušenje u toku trudnoće pogađa Vas i zdravlje vaše bebe pre , u toku i nakon porođaja.

Nikotin(materija u cigaretama koja izaziva zavisnost),ugljen-monoksid i brojni drugi otrovi koje udišete iz cigarete prenose se kroz Vaš krvotok i dolaze direktno do Vaše bebe.

Pušenje u toku trudnoće dovešće do:

 • Smanjene količine kiseonika koja je na raspolaganju Vama i Vašoj bebi koja je u razvoju;
 • Povećanja broja otkucaja srca Vaše bebe:
 • Povećanja šanse za pobačaj i mrtvorođenja;
 • Povećanja rizika za prevremeni porođaj i/ili rođenja sa niskom porođajnom težinom novorođenčeta.

Što više cigareta konzumirate u toku dana,veće su šanse za razvijanje ovih,i drugih zdravstvenih problema Vaše bebe.Ne postoji “siguran” broj popušenih cigareta u toku trudnoće.


Kako pasivno pušenje utiče na trudnoću?

Duvanski dim je kombinacija dima koji se dobija kao rezultat sagorevanja cigarete i dima koji pušač izdiše.

Dim koji sagoreva iz kraja cigarete zapravo sadrži više štetnih supstanci(katran,ugljen-monoksid,nikotin i drugi)nego dim koji pušač udiše!

Ako ste redovno izloženi duvanskom dimu,povećavate rizik za razvitak raka pluća,bolesti srca,emfizema,alergija,astme i drugih zdravstvenih problema,kako kod sebe,tako i kod Vaše bebe.

Kod beba izloženih duvanskom dimu takođe može doći do smanjenja kapaciteta pluća,a postoji i opasnost od sindroma   iznenadne smrti novorođenčeta(SIDS).

Kako da ostavim pušenje pre ili u toku trudnoće?

Postoje mnogi programi za odvikavanje od pušenja koji će Vam pomoći u toj nameri.Pitajte svog lekara za više informacija o ovim programima.

Evo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da se otarasite loše navike:

 • Sakrijte svoje šibice,upaljače,pepeljare
 • Odredite svoj dom kao zonu za nepušače,a ukoliko  Vaš partner puši,odredite prostoriju u kojoj će on to moći da čini,bez da Vas ugrožava
 • Zamolite ljude koji puše da to ne čine kada su u Vašoj blizini
 • Pijte pića koja su manje obogaćena kofeinom,jer kofein može da poveća želju za pušenjem
 • Izbegavajte alkohol,koji takođe povećava želju za pušenjem,i može negativno da utiče na zdravlje Vaše bebe
 • Promenite sopstvene navike koje su u vezi sa pušenjem-npr. ako pušite u toku vožnje ili kad ste pod stresom,pokušajte da pušenje zamenite drugim aktivnostima.
 • Imajte mint žvakaću gumu pri ruci uvek kad osetite nagon za pušenjem.
 • Ostanite aktivni da bi odagnali misli sa pušenja i da  biste se oslobodili tenzije-prošetajte,vežbajte,čitajte knjigu ili se okušajte u novom hobiju.
 • Ne idite na mesta gde mnogi puše,kao što su barovi ili klubovi,kao i odeljak za pušače u restoranima.

Mogu li da koristim nikotinske zamene tokom trudnoće?

Nikotinska žvakaća guma i flasteri oslobađaju nikotin u krvotok pušača koji pokušavaju da se odviknu od pušenja.Iako ovaj proizvod može smanjiti simptome kod odvikavanja,bezbednost ovih proizvoda nije adekvatno ocenjena kod trudnica.

Američki koledž za ginekologiju i akušerstvo preporučuje upotrebu ovih zamena samo u slučajevima kada sve pređašnje primenjene metode i savetovanja nisu dale odgovarajuće rezutate.

Kako ću se osećati kada budem ostavila pušenje u toku trudnoće?

Korist od prestanka pušenja počinje od onog trenutka kada ste odlučili da načinite taj korak.

Nakon što prestanete sa pušenjem otkucaji Vašeg i bebinog srca će se vratiti u normalu,i smanjićete šanse da se jave disajni problemi.

S obzirom da je vaše telo naviknuto na nikotin,supstancu koja izaziva zavisnost,može se javiti žudnja za cigaretom,razdražljivost,izrazit osećaj gladi,čest kašalj,glavobolja,poremećaj koncentracije.

Ti simptomi su samo privremeni i nestaju u roku od 10-14 dana.

Kada se simptomi odvikavanja od cigareta povuku,ostanite dosledni.

Podsetite se svojih razloga za odvikavanjenjem,kao i toga da  je prevazilaženje ovih simptoma daleko lakše i jednostavnije od lečenja oboljenja koje pušenje može da prouzrokuje.

Čak i nakon povlačenja simptoma odvikavanja,očekujte povremene nagone za pušenjem.Ovi nagoni su kratkotrajni,i nestaće brzo,zapalili vi cigaretu ili ne.Nemojte je zapaliti!

Ako,pak,ne odolite iskušenju,ne gubite nadu.

Od svih ljudi koji su ostavili pušenje,75% recidivira.Većina pušača ostavi pušenje tri puta pre nego što to konačno i trajno učini.

Ako dođe do recidiva,ne odustajte!Planirajte unapred i razmislite o tome šta ćete učiniti sledeći put kada dobijete želju za pušenjem.