Postoji nekoliko problema seksualne prirode koji mogu da utiču na mušku plodnost. Ovi problemi su najčešće i psihički i fizički u isto vreme i teško je razdvojiti fiziološke i fizičke komponente problema.

Erektilna disfunkcija (ED ):

Takođe poznata kao impotencija, pogađa veliki broj muškaraca. ED je obično rezultat kombinacije više faktora. U prošlosti , ED se smatrala posledicom psiholoških problema, ali nova istraživanja pokazuju da je u 90 odsto slučajeva fizičke prirode. Međutim, većina ljudi koji pate od ED imaju sekundarni psihološki problem koji može pogoršati situaciju kao što su strah od loše seksualne performanse, osećanje krivice i niskog samopoštovanja. Najčešći uzroci impotencije su: dijabetes, visok krvni pritisak, bolesti srca, stres, hormonski problemi, operacije, traume i sporedni efekti lekova (npr. Prozak i drugih SSRI lekovi, Propecia). Srećom, postoji mnogo načina lečenja erektilne disfunkcije.

Prevremena ejakulacija :

Definiše se kao nemogućnost da se kontroliše ejakulacija najmanje trideset sekundi nakon penetracije. Preuranjena ejakulacija postaje problem kada muškarac ejakulira pre nego što stavi penis u vaginu svoje partnerke. Preuranjena ejakulacija se može prevazići veštačkom oplodnjom ili pomoću tehnike modifikacije ponašanja pod nazivom „tehnika stiskanja“ koja smanji čulo dodira na penisu .

Nesposobnost da se ejakulira(svrši):

Ovo retko psihološko stanje sprečava ljude od ejakulacije u toku seksualnog odnosa, čak iako oni mogu normalno da ejakuliraju kroz masturbaciju. Ovo stanje ponekad reaguje dobro na bihejvioralne terapije, a opcija je i veštačka oplodnja korišćenjem ejakulata od masturbacije.