Jedini način da pouzdano znate da ste trudni je  da uradite test trudnoće. Ali postoje rani simptomi trudnoće koji mogu da Vas upozore na činjenicu da ste možda trudni i da treba da uradite test.

Neke žene izuzetno dobro osećaju promene u svom telu i od samog početka „osećaju“ da su trudne. Ostale žene ipak ne posumnjaju da su trudne dok im ne izostane menstruacija.

Da li sve žene osete rane simptome trudnoće?

Rani simptomi trudnoće variraju od žene do žene, pa čak i od trudnoće do trudnoće. Takođe, pošto rani simptomi trudnoće često liče na ono što se dešava neposredno pre i u toku menstruacije, možda ćete imati neke od simptoma, a da ih ne prepoznate.

Ono što sledi je opis nekih od najčešćih simptoma rane trudnoće.

Tačkasto krvarenje i grčevi

Nekoliko dana nakon začeća, oplođena jajna ćelija se prikači na zid materice. Ovo može izazvati jedan od najranijih znakova trudnoće – tačkasto krvarenje i  ponekad grčeve. To je takozvano implantaciono krvarenje koje se dešava u rasponu od šest do 12 dana nakon što je jaje oplođeno.

Grčevi liče na menstrualne grčeve, a neke žene ih tumače kao početak menstruacije, baš kao i krvarenje. Krvarenje i grčevi su blagi. Ovi simptomi mogu biti i rezultat promene pilula za kontracepciju, infekcije, ili trenja usled odnosa.

simptom

Pored krvarenja, možda ćete primetiti beli, mlečni iscedak iz vagine. Ovo se dešava jer skoro odmah posle začeća, vaginalni zidovi počinju da zadebljavaju. Ovaj iscedak je prouzrokovan povećanim rastom ćelija sluzokože vagine. Sekret može da se nastavi tokom trudnoće, ali najčešće je bezopasan i ne zahteva lečenje. Međutim, ako primetite da sekret ima neprijatan miris, ili izaziva peckanje i svrab, trebalo bi da kontaktirate vašeg lekara. To mogu biti znaci bakterijske infekcije.

Promene u grudima

Kada začnete, telo prolazi kroz brze promene u nivoima hormona. Zbog promena u hormonima, možda ćete primetiti za nedelju do dve nedelje da su vam grudi postale otečene, bolne ili osetljive. Ili možete imati osećaj da su teže ili punije, ili osetljive na dodir. Osim toga, područje oko bradavice može da potamni.

Međutim, ove promene mogu biti izazvane i promenom pilula za kontracepciju, ili bi mogle biti predmenstrualni simptom. Telu je potrebno nekoliko nedelja da se navikne na nove nivoe hormona. Ali kada se to desi, grudi će biti manje bolne nego u početku.

Umor

Osećaj iscrpljenosti je uobičajeni rani simptom trudnoće, koji se može javiti već nedelju dana nakon što ste začeli. Preteran umor je često u vezi sa visokim nivoom progesterona u vašem sistemu, iako mu mogu doprineti i druge stvari kao što su niži nivo šećera u krvi, niži krvni pritisak, i povećana proizvodnja krvi. Ako je umor poezan sa trudnoćom, važno je da dovoljno odmarate, i da vaša ishrana sadrži namirnice koje su bogate proteinima i gvožđem.

Mučnina

Povišen nivo estrogena može usporiti pražnjenje stomaka. To doprinosi mučnini, ili onome što mnoge žene nazivaju jutarnja mučnina. Nema svaka žena ovaj simptom, a neke ga nemaju samo ujutro, već u bilo koje doba dana.

Uz osećaj mučnine, neke žene razvijaju odbojnost ili žudnju za hranom kada zatrudne. Ovi simptomi rane trudnoće se takođe odnose na hormonske promene. Efekat može biti tako jak da čak i pomisao na neku hranu može izazvati mučninu.

Moguće je da mučnina, žudnja i odbojnost prema hrani traju tokom cele trudnoće. Na sreću, mnoge žene doživljavaju smanjenje simptoma oko 13. ili 14. nedelje. U međuvremenu, važno je da razgovarate o svojoj ishrani sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da vi i vaša beba u razvoju dobijate bitne hranljive materije.

Propuštena menstracija

Najočigledniji rani simptom trudnoće je propuštena menstruacija. Ali nisu sve propuštene menstruacije uzrokovane trudnoćom. Niti su sve trudnoće bez menstruacije.

Žene mogu da iskuse krvarenje tokom trudnoće. Ako ste trudni, zamolite svog lekara da vam objasni kada je krvarenje normalno a kada je to znak da nešto nije u redu.

Drugi razlozi za izostale menstruacije su preterano debljanje ili mršavljenje, kao i hormonski problemi, umor, stres ili napetost. Nekim ženama izostane menstruacija kada prestanu sa uzimanjem pilula za kontracepciju.

Ostali rani simptomi trudnoće

Promenjen balans hormona u telu može da izazove više simptoma.

• Kod mnogih žena učestalo mokrenje počinje oko šeste ili osme nedelje posle začeća. Iako ovo može biti uzrokovano infekcijom urinarnog trakta, dijabetesom ili prekomernom upotrebom dijuretika, ako ste trudni, to je verovatno zbog povećanog nivoa hormona.

• Povećan nivo progesterona može da uzrokuje zatvor. Progesteron je odgovoran za sporiji prolazak hrane kroz creva. U tom slučaju treba da pijete dosta vode, vežbate, i jedete hranu bogatu vlaknima, kao što je voće.

Promene raspoloženja su česte, naročito tokom prvog tromesečja. To je takođe povezano sa promenama u hormonima.

• Mnoge žene imaju česte blage glavobolje, dok druge iskuse hroničan bol.

• Vrtoglavica i nesvestica mogu da budu povezani sa niskim krvnim pritiskom i nižim nivoom šećera u krvi.

Ako ste trudni, možete imati sve od ovih simptoma, ili možda imati samo jedan ili dva. Ali, ako bilo koji od ovih simptoma počne da vam smeta, razgovarajte sa svojim lekarom o njima. Lekar vam može pomoći da pronađete načine da ih se oslobodite.