kontracepcijaP: Kada bi trebalo da očekujem da mi se vrati normalna menstruacija posle porođaja?

To zavisi od toga da li dojite ili ne. Ako ne dojite, vaša prva menstruacija će doći oko dva meseca posle porođaja. Međutim, ne postoji način da znate kada ćete početi da ponovo ovulirate – 90 odsto žena ne ovuliraju pre prve menstruacije. Dakle, treba da koristite kontracepciju ako imate seks ubrzo posle porođaja.

Ako dojite, možete dobiti menstruaciju u bilo kom trenutku od oko dva meseca posle porođaja. Neke žene dobiju menstruaciju tek kada prestanu da doje.

Važno je da znate da dojenje nije oblik kontracepcije. Kada beba sisa, šalje se poruka mozgu da suzbije hormon koji stimuliše ovulaciju. Delotvornost ovog načina suzbijanja ovulacije zavisi od snage i učestalost sisanja. Da bi dojenje imalo kontraceptivnu funkciju, beba mora da sisa tokom celog dana i da to bude jedini način na koji se hrani.

P: Koliko dugo nakon porođaja žena treba da sačeka pre nego što počne da ima seks i / ili koristi kontracepciju? Koja vrsta kontracepcije je najbolja za ženu koja se nedavno porodila? Koji tip kontraceptiva ne bi trebalo da koriste žene koje su se nedavno porodile?

Većina lekara savetuje ženama da nemaju seks tokom prvih šest nedelja posle porođaja, jer u tom periodu polni organi najčešće nisu zaceljeni. Većina novih majki tvrde da je seks poslednje o čemu razmišljaju u ovom periodu. Mnoge žene koje doje smatraju da ih fizički kontakt sa bebom u potpunosti ispunjava i da nemaju potrenu za seksom.

Većina lekara dojiljama preporučuju barijerne kontracepcije (kondomi i spermicidi). U prvih nekoliko meseci nakon porođaja, vaginalni zidovi su prošireni, a mišići perineuma su labavi, što znači da dijafragma ne može da deluje kao prava barijera. Nova dijafragma se može koristiti tek 2-3 meseca od porađaja. Ako želite da ugradite spiralu, moraćete da sačekate da materica u potpunosti zaceli.

Jedini oblik kontraceptivne pilule koji sme da se koristi dok dojite je progesteronska mini-pilula koja funkcioniše tako što sprečava proizvodnju cervikalne sluzi. Dakle, doći će do ovulacije, ali sluzokoža materice neće dozvoliti implantaciju jajne ćelije. Ova pilula ima stopu neuspeha od 1-3 odsto, kao i povećan rizik od vanmaterične trudnoće. Mora se uzeti svakog dana tačno u isto vreme.