Prostatitis je otok ili infekcija prostate. Često je bolan. Prostata je smeštena ispod bešike muškarca i proizvodi deo tečnosti sperme. Kod mladih muškaraca prostata je veličine oraha. Kako muškarac stari ona postaje sve veća.
Postoji nekoliko vrsta prostatitisa. Oni se razlikuju na osnovu toga koliko dugo je muškarac imao problem sa prostatom i kakve simptome ima.
Ponekad prostatitis uzrokuju bakterije, ali često uzrok nije poznat.
prostataSimptomi dugoročnog (hroničnog) prostatitisa često su blagi i počinju polako tokom nekoliko nedelja ili meseci. Oni mogu biti:
• Nagon za čestim mokrenjem. Nekada izađe samo mala količina mokraće.
• Pečenje pri mokrenju
• Problem sa puštanjem prvog mlaza urina, isprekidano uriniranje umesto u jednom mlazu, mlaz urina slabiji od normalnog, nekontrolisano izbacivanje male količine urina nakon mokrenja
• Buđenje noću zbog čestog mokrenja
• Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike
• Bol u donjem delu leđa, u prostoru između testisa i anusa, u donjem stomaku ili gornjem delu butina, ili iznad pubične oblasti. Bol može da se  pogorša tokom pražnjenja creva.
• Bol tokom ili nakon ejakulacije (izbacivanja sperme nakon orgazma)
• Bol u vrhu penisa
Simptomi akutnog prostatitisa su isti, ali oni počinju odjednom i vrlo su jaki. Oni takođe mogu da uključuju groznicu.
Neki muškarci nemaju nikakve simptome.

Ako odete kod doktora, kako izgleda pregled?

Lekar će vam postaviti pitanja o simptomima i istoriji bolesti. On vas može i fizički pregledati – izvršiti rektalni pregled prstima. Lekar stavlja rukavice i podmaže jedan prst lubrikantom i zatim ga stavlja u vaš rectum (čmar) kako bi opipao prostatu. Nekad su potrebne i analize krvi i urina kako bi se utvrdila vrsta prostatitisa.
Prostatitis izazvan bakterijama leči se antibioticima.
Treba piti dosta tečnosti i odmarati se. Lekovi protiv bolova koji se uzimaju bez recepta takođe mogu biti od pomoći. Lekar će vam možda prepisati lek protiv bolova i protiv oticanja prostate. Takođe vam može prepisati nešto za omekšavanje stolice i opuštanje mišića bešike.

Prostatitis se samo u retkim slučajevima leči operacijom.

Preporuka:

Za optimalno zdravlje vaše prostate preporučujemo potpuno prirodan preparat, Vitolize za muškarce-https://planetazdravlja.com/prirodna-podrska-zdravlju-prostate/