Promene u prvom tromesečju

Trudnice se obično ugoje 12 do 18 kilograma u trudnoći. U ranoj trudnoći, zbog hormona, grudi su nabrekle i osetljive. Hormoni takođe mogu da izazovu napade mučnine. Mogući simptomi su iscrpljenost i potreba da često dremate.
Trudnice sijaju

To nije mit: Trudnice često „sijaju“ zbog veće prokrvljenosti kože, kao i većeg mašćenja kože. Ali, trudnoća može takođe dovesti do melazma i neujednačene pigmentacije kože lica, akni, svraba kože, i strija. Losioni ili kreme mogu ublažiti svrab i strije. Pre nego što počnete da koristite kreme za akne, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Ostanite aktivni tokom trudnoće

Vežbanje tokom trudnoće pomaže da se osećate energičnije i priprema vaše telo za porođaj. Uz saglasnost lekara, zdrave žene treba vežbaju najmanje dva i po sata svake nedelje. Dobar izvor su hodanje ili plivanje. Ukoliko ste bili aktivni pre trudnoće, proverite sa svojim lekarom pre nego što nastavite da trčite, radite aerobik, ili dižete tegove. Budite hidrirani. Prestanite sa vežbanjem ako osetite vrtoglavicu ili nesvesticu.

Masaža i spa tretmani

Masaža, naročito švedska masaža, može poboljšati vaše sveukupno zdravlje tokom trudnoće. Masaža ublažava napetost i bolove u mišićima i smanjuje bolove. Uvek se prvo konsultujte sa svojim lekarom. Neki spa tretmani nisu bezbedni. Izbegavajte one koji podižu temperaturu tela, kao što su masaža blatom i sauna. Koža može biti osetljivija nego obično na kozmetičke tretmane, kao što su tretmani lica.

Istežite se i opustite se

Joga je odličan način da opustite telo i um. Potražite kurs joge za trudnice. Posavetujte se sa lekarom pre početka bilo koje vežbe, uključujući i jogu.
Promene raspoloženja su normalne

Zbog hormona i zabrinutosti oko porođaja i obavljanja nove uloge roditelja, sasvim je normalno da menjate raspoloženja. Puno se odmarajte. Radite stvari koje vas opuštaju. Vežbajte, razgovarajte sa prijateljma, ili pogledajte film. Razgovarajte sa vašim lekarom ako su promene raspoloženja uporne ili ako se osećate depresivno.
Nega kose u trudnoći

Tokom trudnoće, kosa je bujnija i gušća. Luče se hormoni koji sprečavaju da gubite onoliko kose koliko obično gubite. Određeni tretmani kose, kao što farbanje u principu su bezbedni, ali ipak se nemojte farbati u prvom tromesečju. Nakon porođaja možda ćete primetiti da vam kosa opada više nego obično, ali u roku od šest meseci od rođenja deteta, rast vaše kose bi trebalo da se vrati u normalu.
Zdrava ishrana za dvoje

Većini žena treba dodatnih 300 kalorija dnevno, kada „jedu za dvoje.“ Odaberite dodatne kalorije pametno iz svih grupa namirnica – žitarice, voće i povrće, meso i mahunarke, i mlečni proizvodi. Ne preskačite doručak. Jedite užine. Izbegavajte namirnice koje sadrže sirova ili nedovoljno kuvana jaja ili meso, i određene vrste ribe (koje sadrže visok nivo žive) i nepasterizovane mlečne proizvode. Unosite dovoljno folne kiseline, kalcijuma i gvožđa. Najbolji izvor ovih hranljivih materija je zdrava ishrana.

Pijte puno vode

Ako budete dovoljno hidrirani, imaćete puno energije. Tako ćete sprečiti i infekcije bešike i zatvor. Nemojte čekati da ožednite da biste pili vodu. Izbegavajte kofein. Urin treba da bude svetlo žute boje.

Spavajte koliko vam je potrebno

Tokom prvog tromesečja će vam izgledati kao da spavate sve vreme. Do trećeg tromesečja, sve je teže dobro se naspavati. Učestalo mokrenje, gorušica, pa čak i anksioznost drže trudnice budnim. Pokušajte da spavate na levoj strani, koristite jastuke između nogu. Vežbajte u toku dana a ne uveče. Nemojte piti mnogo tečnosti pre spavanja.

Lekovi? Prvo pitajte lekara

Osim ako ih nije prepisao lekar, ne uzimajte nikakve lekove tokom trudnoće, čak ni one koji se izdaju bez recepta. Sve što popijete doći će do vaše bebe.

Seks u trudnoći

Osim ako vam lekar ne savetuje drugačije, seks je bezbedan tokom trudnoće. Budite spremni da izvršite neke korekcije kako  biste prilagodili seks svojoj novoj figuri. Kako vam stomak raste, možda ćete morati da isprobate različite poze. Ako seks izaziva malaksalost ili krvarenje, idite kod lekara.
Budite samopouzdani, a ne samosvesni

Sa promenama koje se dešavaju u vašem telu, normalno je da se osećate samosvesno. Preuzmite kontrolu nad svojim stavom prema sebi. Okružite se pozitivnim prijateljima. Čitajte knjige ili razgovarajte sa vašim lekarom o tome šta da očekujete. Uz pravilnu ishranu, vežbanje, i pozitivan stav, možete uživati u trudnoći.